Den offentliga kampen att springa ultralopp  2018

Den offentliga kampen att springa ultralopp 2018

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km 2017, började jag träna ganska hårt. Jag fick då ont i ljumske, bröst och rygg. Då började mina besvär och i stället för att springa 30 - 40 mil varje månad fick jag springa till läkare, innan jag fick besked på att jag hade en tumör + 2 diskbråck i ryggraden.

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen och slutar i hopp om tre ultralopp 2018. Den handlar bara om mig"skratt" och är ointressant för andra utom kanske "de av samma skrot och korn". Jag driver mycket med mig själv och oss gubbar men bevarar älskad familjs integritet. Bloggen kan av hänsyn till mig inte kommenteras.

En förkylning blev 9 Farmen i rad och boken om Masse!

Januari 2018Posted by Roland Fors Sun, January 21, 2018 12:22:35

Så fort jag började jobba efter min rehab kom direkt den första förkylningen på nästan ett år. Inget ovanligt då man jobbar med människor och inget att få panik över. Min målmängd spring (30 mil) för januari kommer med all sannolikhet inte att uppnås, då denna veckas kilometrar endast blev 26. Så när två tredjedelar av januari gått har jag bara sprungit 14,6 mil. För att klara januarimålet måste jag springa 15,4 mil på 10 dagar, vilket kommer att bli tufft med jobb och annat som måste gå före. Är dock inte oroad över mitt första lopp Österlen Ultra som förresten bytt namn till Simris Alg Ultra. Ett ultralopp, som jag ska klara även om springmängden träning inte skulle nå upp till målet 100 mil till den 14 april.Hoppas jag nu inte får äta upp vad jag skriver och stå där med så att säga ”skägget i brevlådan”. Jag underskattar verkligen inte loppet för det kan bli jäkligt tufft men får jag bara vara frisk och skadefri så ska det nog gå bra. För även om jag kommer sist i mål och med bara några minuter till godo innan målet stänger så känner jag mig som en segrare.

Min målsättning med alla tre ultraloppen är bara att gå i mål under tidsgränsen, vilket dock blir svårare och svårare med Swedish Alpine Ultra och slutligen Kullamannen Ultra. Skulle jag klara trippeln och Kullamannen Ultra så har jag gjort en bragd, det är då en sak som är säker för jag är medveten om svårighetsgraden. Betänk att bara 40 av 140 vältränade startande ultralöpare kom i mål i Kullamannen Ultra 2017. Det visar på hur djävulskt loppet är med sina 16 mil och i åtskilliga timmar mörker och med en bana som på sina ställen inte ens har en stig utan bara är snitslad genom ett kuperat klipplandskap och där spring är uteslutet för där gäller krypklättring. Kanske inget för gubbar men vad faan "hälften vågat hälften vunnet"!smiley

Träningen för veckan som gått: Sprang i måndags en terrängmil i ”på gränsen fart” och övriga 16 kilometer i helgen i gå/spring-tempo. Hann spela en ”på liv eller död-badmintonmatch” innan förkylningen bröt ut. Då den började släppa sitt grepp kunde jag genomföra en timmes hyfsad simträning. Källargymmet har dock fått stå tomt under veckan bortsett från två halvtimmar jag varit där nere och rott.Den mentala träningen har inskränkt sig till en mardröm att jag kom fram till Nikkaluokta och starten av Swedish Alpine Ultra 20 minuter över åtta den 14 juli, 20 minuter efter startskottet.Dock drabbades jag inte av panik i drömmen då 20 minuter av 24 timmar, som man har på sig att fullfölja, visserligen kan vara avgörande för mig men ändå inget att bryta ihop för. Fick i alla fall en tankeställare, då jag till skillnad från de flesta övriga deltagare inte kommer att ligga över i Nikkaluokta natten innan start. Jag kommer att ligga över i Kiruna med en tidig bilfärd de 7 milen där emellan innan starten klockan åtta. Är ju givetvis riskabelt och som kan göra att jag kommer sent till start om något skulle hända på vägen. Får kanske ompröva hur jag ska göra. Efter den mardrömmen, som dock inte var så jävlig att jag vaknade och badade i svett och ångest, inser jag ändå hur mycket som mina kommande ultralopp påverkar mitt inre, även om jag inte tycker att jag just nu fokuserar så mycket på dem.

Då motionen varit som den varit under veckan så har det blivit en hel del sittande framför dator och TV samt bokläsande. Så vad tittar egentligen en gubbe som jag på och vad läser jag just nu?

Jag tittar bland annat på The Crown på Netflix (mycket bra serie om Drottning Elisabeth), Bron så klart, alla sportsändningar på de vanliga kanalerna och det jag kan se på olika sajter på nätet, nyheter på SVT några gånger om dagen, På Spåret, Sveriges Mästerkock, Farmen, alla möjliga dokumentärer på Kunskapskanalen och Netflix samt på Youtube och där jag också de sista dagarna tittat på en del klipp från TV-programmet ”Så mycket bättre”. Här är en länk till ett klipp med Magnus Carlssons Eternal Love från säsongen 2016. Låten är en tolkning av Jill Johnsons ”Kärleken är” och är jävligt bra. Att den är bra tycker också andra då antal visningar/uppspelningar är nästan tre miljoner. Om jag skulle sprungit med bara en låt i lurarna i dag så hade det kunna vara den. Låten ger mig bra ”springfeeling”, lätta ben och glatt sinne, så den hade jag nog kunnat lyssnat på 20 gånger i rad samtidigt som jag kutat i en timme.

Och så var det, det här med Farmen som jag maratontittade på TV4play och de nio första avsnitten i torsdags. Ett egentligen bedrövligt program men som ändå fascinerar mig med människor som trampar på varandra och förnedrar sig själva i jakten på prissumman på en halv mille. Jag har tidigare älskat dessa dokusåpor typ Robinson och Farmen mm, vilket man egentligen inte borde säga högt för då riskerar man att degradera sig till en fullständigt okultiverad person. Det skiter jag dock i då jag gärna rör mig mellan ytterligheter i allt jag gör. Frun skulle dock aldrig titta på typ Farmen.

Jag skulle antagligen inte klara av att medverka i Farmen utan att bli rosenrasande
på människor som smiter undan jobb och bara snackar skit om andra men Robinson hade varit roligt, mer ett äventyr.Men det ska sägas att jag skulle aldrig kunna spela det sociala spelet med pakter och att vara oärlig. Så jag skulle aldrig kunna vinna men det hade varit en utmaning att vara med i alla fall och sett om man överlevt första utslagningen. Fast att ha en sådan här blogg om sig själv är kanske lite att likna med Farmen.smiley

Läser just nu boken "Masse" om fotbollspelaren Mats Magnusson och hans liv som fotbollsspelare i MFF och Benfica och hans liv efter fotbollen, som inte alls blev så glamoröst som när han var en firad lirare. Boken har skrivits av Marcus Birro och Mats Magnusson tillsammans och visar på hur svårt livet kan vara efter en idrottskarriär och det är verkligen inte bara Mats Magnusson ett bevis på."Att sitta eller stå" är veckans LIVSVIKTIGA fråga!

Januari 2018Posted by Roland Fors Sun, January 14, 2018 09:05:27

För mig är det självklart att stå på ett ben och ta på strumpan för då känner jag mig rörligare och yngre eller i alla fall inte så gammal. Att alltid stå och ta på strumpan är givetvis bara en jävla grej jag fått i huvudet men allt som man gör vad gäller rörelser har jag en tro på att det skjuter upp det mindre rörliga. Jag kanske har fel men varför ska man sitta när man lika väl kan stå på ett ben? Men det är ju upp till var och en att göra det som passar den bäst. Har man jävligt tajta strumpor, typ stödstrumpor så kan det ju vara lite besvärligt förstås, vilket jag vet eftersom jag ibland har sådana av springtyp. Men då får man i värsta fall gå ner på två ben om man tappar balansen för att sedan åter stå på ett ben. Perikles han med Tuborgbiran ni vet han får svara på denna oerhört ”livsviktiga fråga”, för han vet ju det mesta.

Ja det var ett klart och entydigt svar av Perikles, så hoppas att han alltid själv kan stå på ett ben även om det blir en och annan Tuborg.smiley

Ja denna bloggen handlar ta mig faan mest om ålder, krämpor och sökandet efter evigt liv inser jag nu när jag tittat tillbaka på mina inlägg sedan september förra året. Det är synnerligen intressant för mig att se vad jag snöar in på för även om jag driver mycket med mig själv och mitt gubb-beteende så inser jag att det finns lite allvar bakom orden. Jag vill inte bli en gammal orörlig gubbe. Det är tyvärr så att då man nått den ålder jag är i så är man dödligt skraj för att bli orörlig och tvingas vara en börda för andra. Så därför springer jag, enhjulscyklar, tvåhjulscyklar, klättrar, paddlar, simmar, vandrar och spelar badminton mm för att dels njuta av aktuell rörlighet, dels försöka skjuta upp en mindre rörlighet så länge som det är möjligt. Vem vet, man kanske får vara rörlig till man möter Sankte Per, fast visst ja, jag är ju inte troende. Men att få vara rörlig då man kommer till Nangijala och där få göra äventyr, springa, spela fotboll och klättra i berg vore läckert.smiley

Veckans träning (måndag 8 jan – söndag 14 jan): På grund av saker som måste gå före en egotrippad gubbes kamp att klara tre ultralopp 2018 så är inte springkvantiteten på bara 40 km godkänd. Av dessa 40 km har jag sprungit 20 km i terräng varav 10 km i ”på-gränsen-fart” och 10 km lugnt samt 20 km på asfalt i komfortfart. Jag måste börja springa mer och längre terrängpass på minst 2 mil ett par gånger i veckan. Så får skärpa mig och komma igen i nästa vecka.

Jag har däremot enligt plan simtränat en timme, spelat badminton en timme, cyklat enhjuling 8 km och källargymtränat tre pass samt kört ett pass målbildsträning. Så ser man på den totala träningen så är veckan ändå godkänd. Det är ju dessutom vinter nu även om det inte märks här i Skåne, där vitsipporna under alla löv nu börjat gro så smått, vilket i och för sig inte ska hindra mängden löpning.

Om jag skulle sprungit till musik idag så hade jag valt: Lukas Graham 7 Years Old

I nästa inlägg är det absolut förbjudet att skriva om knän, ålder och att vara gammal. Jag är ”ung” i alla fall till sinnet (tror jag) och jag är stolt över att ha slutat att skriva om min rygg och operationen. För det ska gudarna (vilka de nu är) veta att ryggen har blivit jäkligt fantastiskt bra! Mycket bättre än jag någonsin vågade hoppas på. Så nu är det bara knäna men absolut inte åldern som kan hindra min framfart i ultraspåren.smileyEn jävligt fin träningsvecka trots ömmande knä och åldersnoja

Januari 2018Posted by Roland Fors Sun, January 07, 2018 12:20:23

Årets första vecka har varit fantastiskt fin, så jag skulle skämmas om jag gnällde och önskade mig något mer (men gör det visst ändå)! Träningen har varit allsidig och bara flutit på och allt övrigt (egentligen det viktigaste) har gått som på räls. I går sprang jag min längsta distans på nästan ett år, 31 km och med ryggsäck. Egentligen var det inte förrän nu vid årsskiftet jag skulle få börja springa lite lätt efter min operation så med tanke på det är det HELT JÄVLA FANTASTISKT UNDERBART. Så vad passar inte bättre än en länk till Always look on the bright side of life".

Men ett litet och bara litet orosmoment är mina artrosknän som ömmade rejält efter att jag sprungit mina 31 km i går. Jag har dock alltid haft ömmande knän så jag kommer inte att skriva om knälederna mera utan de får vara som de är utan kortison. Jag tog kortisonsprutor i knäna i ca 15 år från jag var lite över 40 till 55. Jag fick ett par injektioner per knä varje år. Ibland blev det riktigt bra en månad eller två när läkaren träffade exakt rätt. Kortisonet läker dock inte ömmande knäleder utan lindrar bara värken tillfälligt. Tyvärr har kortisonet en negativ effekt på lång sikt genom att det luckrar upp vävnaden så att knäna blir lite instabilare. Så är värken inte oerhört svår så bör man avstå kortison eller bara ta då det verkligen är akut.

Efter att jag slutade med kortisonet för snart 15 år sedan så har knäna faktiskt blivit bättre. Så nu gäller balanserade distanser. Högst ett par tre träningsrundor/månad över 3 mil och sedan får jag ta de långa distanserna i ultraloppen.

Åldersnojor har vi nog alla lite då och då i livet. När det snart börjar dra ihop sig till att dansa ut julen så kom jag att tänka på ”Morsgrisar är vi allihopa, så jag ändrade texten till: ”Åldesnojor har vi allihopa, allihopa, allihopa, du me och jag me”. Ja nog är det så att vi vid olika perioder i livet kan vara mer eller mindre fokuserade på åldern. Följer inte på något sätt Camilla Läckberg i hennes bloggar och Instagram men man kan ju inte undvika alla rubriker om henne. Hon är en smart tjej och fantastisk på att marknadsföra sig. Jag såg att hon nu skulle träna stenhårt och ställa upp i en fitnesstävling innan hon fyller 45. Ja, jag ska ju springa mina tre ultralopp innan jag fyller 70. En ålder, som jag klarar med exakt två månader tillgodo, då det är dags för Kullamannen Ultra i november. Så där kan man ju dra vissa paralleller. Vi hoppas nog båda och antagligen många fler än vi på en bromsmedicin mot åldrande eller helst en ”ungdomens källa” och visst vore det härligt att finna den. smiley

Från omöjliga? önskningar till redovisning av årets första träningsvecka:

Måndag den 1 jan: Som tidigare redovisats så blev det 3 mil tvåhjulscykling och en mil löpning i terräng samt ett pass källargym.

Tisdag den 2 jan: Enhjulscyklade ca 8 km och sprang sedan 11 km på grusväg och asfalt. Därefter körde jag en halvtimme i roddmaskinen i källaren. Lyssnade sedan på Uneståhls avslappningsband.

Onsdag den 3 jan: Jag sprang bara lite lätt med frun två varv runt Vaxsjön 6 km och spelade sedan en timme badminton på ”liv och död”. Jag förlorade. Revansch nästa vecka.

Torsdag den 4 jan: Sprang 10 km (Långstorpsrundan) i synnerligen blöt terräng + 2 km intervall och backe. Körde sedan direkt, då jag kom hem, ett källargympass på en knapp timme, mest rodd.

Fredag den 5 jan: Efter en tidig timmes källargym blev det sedan en timmes simning med avslutande bastu, vilket känns härligt för lederna. Simningen går bättre och bättre även om min teknik är usel. Vilodag från spring i dag.

Lördag den 6 jan: Efter en dag med vila från spring, så sprang jag en asfalt/grusrunda på 31 km upp till och förbi Frostavallen och Dagstorpssjön. Sedan sprang jag till Hallaröd, Munkarp, Ormanäs och hem. Jag sprang med ryggsäck i bekvämlighetstempo på 3.28, vilket är ungefär 9 km/timme (m a o inte fort). Kändes mycket bra mentalt och även fysiskt men knäna blev väldigt ömma de sista kilometrarna. Rodde i 10 minuter direkt efter att jag kom hem och motionscyklade sedan på lätt motstånd i fem minuter. Slappnade sedan av till Uneståhl och somnade belåtet då jag såg mig själv gå i mål i Abisko i Swedish Alpine Ultra.

Söndag den 7 jan: I ett underbart härligt vinterväder strax efter solens uppgång med minus 10 grader och helt vindstilla sprang och gick jag och frun runt Dagstorpssjön (10 km). Det är viktigt att kunna varva spring och gående då det är så man måste ta sig an ett riktigt långt ultralopp. Knäna kändes bra efter ett par km. Körde sedan en timme ganska intensivt i källargymmet då jag kom hem igen.

Totalt för den 1 jan – 7 jan
Åtta mil spring varav lite backe och intervall samt terräng och asfalt, en tvåhjulscykling på 3 mil, en enhjulscykling på knappt en mil, 6 källargymspass varav 4 rejäla, ett simpass och en badmintontimme samt två avslappningsövningar med målbildsträning. En bra och fullt godkänd träningsvecka. Jag är nöjd med mig själv och livet och vår underbara värld så här en länk till Louis Armstrongs "What a wonderful world"Nytt år och nya möjligheter, minnesord och nu jävlar börjar träningen

Januari 2018Posted by Roland Fors Mon, January 01, 2018 13:50:12

När klockan vid midnatt slog över till den 1 januari 2018 fylldes som vanligt himlen av fabricerade stjärnor och stjärnfall, raketer, solar, kinesiska drakar och lysande långsamt stigande pappersballonger. Dock var den nyårsnattshimmel som syntes över Höör vid midnatt bara en parantes i förhållande till det fyrverkeri med 100 tusen pjäser a 8 ton som de 1,5 miljoner människorna som var ute på Sidneys gator kunde se och uppleva, se bild nedan och länk här.

På Skansen lästes som alltid Tennyssons ”Nyårsklockorna” och denna gång av Krister Henriksson och vi skålade för ett nytt år med nya möjligheter och hopp om glädje och lycka. Ja tänk om det hade varit så enkelt att vi alla bara lämnat sorg för lycka, depression för välmående, ensamhet för tvåsamhet samt sjukdomar för friskhet exakt kl 00.00.01.

Hur som helst så kommer i alla fall gymmen och motionsspåren att fyllas av ”nyårslöftarna” de närmaste dagarna. Hoppas bara inte man ger upp motionen då de sunda härliga endorfinkickarna inte kommer direkt. Det måste man kämpa ett tag för.

För exakt 9 år sedan kämpade min allra bästa vän i hopp om att få leva över nyårsafton och en stund in på 2009. Han fick 20 timmar av det då nya året. I denna stund är det många som kämpar för livet och jag hoppas att alla har någon som finns som ett stöd för dem.

Christer, Du bestämde att Du skulle uppleva det nya året 2009. Du gav inte upp Ditt sista andetag förrän Du kommit 20 timmar in på det nya året. Då tog Din kamp slut. En kamp som började i januari 2008 då Du fick ett telefonsamtal från Din distriktsläkare, som meddelade Dig resultatet av en lungröntgen. Du hade en lungtumör, som senare visade sig inte gå att operera och som hela tiden skickade ut cancerceller över hela kroppen. Du fylldes av den förbannade cancern och Du sa sent på hösten 2008: ”Jag har i alla fall huvudet kvar”. Vad Du menade var att Ditt tänk, Din oerhörda förmåga att analysera och komma med spetsfundigheter samt att se alla samband fanns kvar.

I 50 år var vi vänner, vi visste allt om varandra och ibland gick det ganska lång tid utan kontakt men så återupptogs den igen och vi var tillbaka precis där vi slutade. Du var en av de absolut intelligentaste människor jag träffat. Du kunde blivit fotbollsproffs, Du var helt suverän med bollen och Din förmåga att se öppningar och att passa var enastående. Du slutade dock med fotbollen då Du redan som 15-åring gick ut på sjön. Du såg stora delar av världen och Du läste och läste och blev oerhört allmänbildad. Du provade på många yrken och till slut så utbildade Du Dig till psykolog.

Christer, Du vän, ett tomrum som aldrig kan fyllas skapades i mitt hjärta då du alldeles för tidigt lämnade jordelivet men en vacker dag så träffas vi i Nangijala och där fortsätter vår vänskap. En vänskap som inte ens döden rår på!

Tack Christer för att jag fick förmånen att vara Din vän!

Här är en länk till Sommarkort, din stund på jorden med Cornelisprojektet. Den skulle egentligen sjungas av Cornelis men den finns tyvärr inte på youtube. Denna inspelning är också bra för det är texten som är så fin.

Från allvar till en patetisk gubbes träning
De två sista dagarna förra året sprang jag 2 mil, en asfaltsmil på lördagen och på nyårsaftonens förmiddag sprang jag en mil i terräng i Långstorpsrundan och avslutade springåret med 10 gånger upp och ner i vår nedlagda slalombacke, vilket sannerligen var tufft. Jag enhjulscyklade en knapp mil på lördagen samt körde källargympass båda dagarna. Avslutningen på året blev godkänt vad gäller träning.

I dag på årets första dag har jag tvåhjulscyklat 3 mil med frun, sprungit en mil på blandat underlag (asfalt och terräng) och kört ett gympass.

Träningsmål för januari
Från och med nu gäller kvalitet och kvantitet och minsta godkända springsträcka i januari är 30 mil. I dessa 30 mil måste ingå ett par mil intervall och backträning samt minst fem mil i fart som är på gränsen till vad jag klarar av. Jag ska springa de flesta milen i terräng med löparryggsäck som ska fyllas med maximal vikt. I terräng kommer jag också att springa med stavar.

Utöver springet gäller fyra sim- och lika många badmintonpass, minst 3 tvåhjulscyklingar på minst 10 mil sammanlagt och minst 2 enhjulingscyklingar på minst 2 mil samt minst 10 källargymträningar med roddmaskin, motionscykel, hantlar, balansskiva, situps och armhävningar mm (ca en timme per pass). Beroende på vinter eller ej vinter kan cyklingsmilen bli färre eller fler.

Träningsmål för 2018 och fram till varje ultralopp samt Vätternrundan mm

Bilden visar mina minimimål och ger mig bara betyget godkänt. Så nu är det definitivt slut på rehabtiden och nu börjar den riktiga träningen. Utöver den fysiska träningen kommer jag att träna mycket mentalt och framför allt målbildsträning, vilket bl a innebär att jag ser mig själv springa i regn och rusk, stormar och i snö, utmattad men i 100 procentig glädje och tro på mig själv och att jag alltid når mina mål. Den mentala träningen sker genom avslappningsövningar med inspelade avsnitt av den mentala träningens fader och guru, Lars-Eric Uneståhl. Länk här till när han berättar om den mentala träningen.

Förr sprang jag alltid med noga utvald musik men numera gör jag det sällan. Om jag hade gjort det i dag så hade Cold Plays Viva La Vida varit given. Den kom ut 2008 då min vän Christer kämpade för livet så den är lite förknippad med hans kamp men den är också uppryckande och jag får fart i benen av att höra den.

Avslutningsvis i detta första inlägg för år 2018:

NU GÄLLER ”KEEP ON RUNNING” I GLÄDJE OCH ABSOLUT TRO PÅ ATT ÖSTERLEN ULTRA, SWEDISH ALPINE ULTRA OCH KULLAMANNEN ULTRA SKA KLARAS!Tomten har gjort sitt, självmordsstatistik och bokslut i TACKSAMHET

December 2017Posted by Roland Fors Fri, December 29, 2017 17:55:23

Tomten har gjort sitt så här efter jul men när har den gjort sitt för gott? Ja det är en fråga som inte är så lätt att besvara då man ska ”döstäda”. Döstäda är ett nytt ord/begrepp för att rensa och slänga så att inte barnen ska behöva göra det då man dör. Det är så klart vi fyrtiotalister som har haft det jäkligt bra och som samlat på oss massor av saker, som det berör. Vi har ju också fått ta hand om våra föräldrars arvegods och rensa efter dem. Det har både varit en svår och smärtsam process samt fysiskt ansträngande. Därför känner nu många med mig och min fru att det vill vi bespara våra barn. För mig och min fru är det också absolut nödvändigt med döstäd, då vi i vår kommer att flytta från vårt hus i Höör med dels källare, dels garage och förråd på tomten med stora möjligheter till förvaring till en liten 3-rumslägenhet i Ystad på ca 80 kvm med bara ett litet källarförråd.

Så frågan är, vilken tomte ska jag behålla, eller ska jag välja bort båda? Tomten till höger är från 1933 och köptes av mina föräldrar inför deras första jul som gifta. Jag har sett den varje jul sedan jag föddes, först i mitt föräldrahem och sedan snart 20 år i mitt hem. Tomten till vänster fick jag i julklapp av elever och föräldrar för ett femtontal år sedan. De har inget större materiellt värde mer än affektionsvärdet. Då det inte är något lätt val så har jag bestämt att båda kommer att lämnas till ett loppis där överskottet på ett eller annat sätt går till hjälp till människor i nöd. Förhoppningsvis kan tomtarna glädja andra i något hem. Men vad gör jag med madonnan, flöjtspelaren, den stora vita elefanten, alla prydnadsfåglar i glas och porslin, flera gamla fina kaffe- och matserviser, matsilvret, tavlor mm mm. Puh, det blir inte lätt men som sagt förrådsutrymmet är ringa och vi vill inte ha en massa saker i lägenheten utan där ska det vara luftigt, öppet och lätt att damma. Vi vill inte heller att våra barn ska behöva ta hand om en massa skit och få problem med vad de ska göra med det. Kanske till och med få ångest över att behöva slänga det mesta på sopstationen.

Så allt eller nästan allt får gå till välgörenhetsloppisar eller slängas och det som har ett lite större värde får jag sälja på Blocket eller Tradera. Ja precis samma problem får min fru, som dock inte har lika svårt som jag att göra sig av med saker från föräldrahemmet. Hur som helst så har "döstädet" nu börjat.smiley

Från döstäd till självmord. Jag läste i en artikel nu efter jul att nyårsdagen var den dag då det skedde flest självmord i Sverige. Att ensamheten och känslan av misslyckande då var som störst men jag skriver bara: GE FÖR FAAN INTE UPP, morgondagen kan förändra ditt liv. Jag vet. Du får kanske det du hoppas på av kärlek, vänskap, friskhet, ett jobb mm mm under det nya året, så snälla GE INTE UPP! Vi har bara ett liv! Att jag skriver detta i min blogg med få läsare påverkar kanske ingen men om Camilla Läckberg eller Pernilla Wahlgren skulle ta upp ämnet i sina bloggar med tiotusentals följare så är jag säker på att någon som går i sådana tankar skulle kunna lägga dem åt sidan och kämpa vidare. Min halvtaskigt hopsatta bild för övergången till 2018 får dock vara ett hoppets bild för ATT KÄMPA VIDARE OCH INTE GE UPP!!!

I dag den 29 december är jag extra glad efter att ha sprungit ett par varv runt vår närbelägna Vaxsjön med frun på morgonen och sedan vid lunch varit och simmat med yngste sonen för att därefter fika på det gamla anrika kaffeet Hollandia i Malmö. Det är ett mycket populärt kaffe med synnerligen gott kaffebröd och det vet alla Malmöbor och turister, så frun fick köa länge för att få ett bord trots plats för många gäster innan jag och sonen gjorde entre efter vårt simpass. Hollandia öppnade på 50-talet med inredning från Holland, därav namnet. Att jag är extra glad i dag beror på att ryggen nu är avslappnad och inte spänd och inte längre stramar så mycket så att jag kan simma betydligt fortare och med lite bättre teknik. Detta har kommit sig av badmintonspel, tidigare simpass och den styrketräning jag bedriver i mitt s k källargym. Det är en underbar känsla att gå in i det nya året med.

Min oro över både liv och spring var stor under året fram till operationen i slutet på augusti. Sedan har rehabiliteringen gått mycket fort och jag är så ödmjukt tacksam den svenska sjukvården och min älskade hustru som alltid stått vid min sida och gett mig ”en ibland gnällig gubbe” sin kärlek och sitt stöd. TACK och det är med stora förhoppningar jag nu närmar mig det nya året. Här är en länk till Elvis Presleys ”You are always on my mind” som får vara en salut i tacksamhet och i största kärlek till min fru!

Träningen sedan föregående inlägg till idag har bestått av 3 mil löpning, ett simpass, en timme enhjulscykling och fyra källargympass med överkroppsträning a en timme. M a o inte så mycket men så här i helger med olika traditioner får det ändå vara godkänt. På nyårsdagen ska jag presentera mina tuffa träningsmål för januari och fram till varje lopp jag ska delta i.

SÅ GOTT SLUT OCH GOTT NYTT 2018 OCH GE FÖR FAAN ALDRIG UPP!Extra julnummer! Nä, jag blev ingen Robin Hoodtomte i år heller!

December 2017Posted by Roland Fors Sat, December 23, 2017 07:56:20

Jag drömmer alltid om att vinna en sjuhelvetes massa pengar till jul eller med en enkel knapptryckning föra över 100 mille från någon storbank till mitt konto och sedan likt en Robin Hoodtomte åka runt på nyfallen ren och vit snö med mina renar och släde och skänka julfrid med klappar och mat till behövande barnfamiljer. Men ack nej, inte heller i år blev det mer än drömmar och tankar på de som så väl behöver. Så när jag sätter mig tillrätta vid julbordet i morgon med familjen och lite senare får fina klappar av tomten (hoppas jag), så kan jag i alla fall känna att jag tänkt givmilda tankar.smiley

Som tur är så är inte alla som jag utan i vårt samhälle sker ideella gärningar varje dag och inte bara inför julen. En av mina kompisar är med i Lions i en kommun på östkusten. Under hela året driver de en loppisaffär och gör andra aktiviteter för att samla in pengar. Pengar som de bl a skänker till behövande barnfamiljer till jul. Han säger ofta: Roland du vet inte hur fattigt och jobbigt en del har det. Han har delvis rätt för jag avskärmar mig oftast allt mänskligt lidande men innerst inne vet också jag hur det kan vara för många barn vid jul, vilket nedanstående korta och ej utpekande berättelse får visa.

För nästan 20 år sedan, då jag jobbade som lärare så hade vi en rostavla. Eleverna kunde få rosor för att de vid något tillfälle gjort något bra. T ex varit en bra förlorare, en omhändertagande kompis eller gjort något annat bra. Ingenting som hade med själva skolarbetet att göra. Under hela höstterminen delade vi ut rosor och ett visst antal rosor innebar en julklapp. Självklart såg vi till så att alla kom upp i rätt antal rosor så på sista dagen inför stundande jullov delade vi ut klapparna. En elev var sjuk, så på lille julaftons kväll åkte jag dit med julklappen. Jag kom till en familj i kaos där brännvinsdoften stank i hela huset och av julen kunde man inget se. Min elev var inte hemma, de visste inte var han var. Jag lämnade hans julklapp. Satte mig i bilen och körde tårögd hemåt, till ett varmt, julpyntat hus med glada barn, som förväntansfullt såg fram mot nästa dag, JULAFTON! Dömer dock ingen då jag verkligen själv vet vad alkoholen kan göra med en del av oss människor och förvandla oss från empatiska och fina människor till sluddriga egon.

Så när jag nu är inne på egon så kommer här mina mycket "egoistiska julönskningar".smiley

Nä, någon Robin Hood blev jag inte i år heller men kanske nästa jul. Hoppet överger aldrig oss människor och så inte heller våra egna önskningar. Avslutar med en länk till Cornelis Vreswijk, som ofta sjöng om orättvisor och hans "Somliga går med trasiga skor".

Vad gäller träning så har jag i den stundande "julstressen" och sedan jag skrev sist sprungit ca 60 km, simmat två entimmarspass och spelat badminton lika många timmar. Dessutom så har det blivit några timmar styrketräning. Med andra ord kan jag inte precis kalla mig träningsnarkoman. smiley

Jag har också varit hos min sjukgymnast som inte bara önskade mig god jul utan också sa: nu behöver du inte komma till mig mer, du har redan passerat alla tänkbara gränser efter din operation och du vet nu vad du ska träna och hur. Så nu kan jag släppa helt på försiktigheten och om inte ge järnet så i alla fall springa längre och längre så att jag klarar mina ultralopp nästa år. Ska sätta rejäla kvantitets- och kvalitetsmål för varje månad från och med januari för nu har jag ta mig faan inget att skylla på längre. Nu måste gubbjäveln skärpa sig om jag ska springa ultralopp med en massa vältränade deltagare. smiley

Avslutningsvis så hoppas jag att alla får en fin, god och lugn jul med bara glada och lyckliga barn. Tyvärr så vet jag ju att det inte blir så överallt men jag hoppas i alla fall för våra barn är det finaste som finns och mänsklighetens framtid.Martyren är död, leve springet!

December 2017Posted by Roland Fors Thu, December 14, 2017 15:18:05

I går fick jag den friande domen och jag kan nu inte längre ens i ett självbedraget inre se på mig själv som en martyr, som ska besegra världen, eller i alla fall tre ultralopp nästa år. Att bara vara en frisk ultrasenior på nästan 70 är ju inget märkvärdigt då det finns 100-åringar som springer maratonlopp. Så frågan är: Vad faan ska jag skriva om? Jag kunde ju fram till i går i min enfaldiga lilla bloggvärld leva lite på min tumör, min operation och min pågående rehabilitering som en grund. Nu är operationen snart fyra månader bort och tumören finns inte längre och den akuta rehabiliteringen är över och jag är FYSISKT FRISK!

Visst skulle jag kunnat suga ur lite till av den borttagna tumören för helt fri från operationen, då jag inte längre känner av den alls kommer att ta sin tid. Att älta om det känns inte bra men jag har ju mina artrosknän att brottas med förstås. Det har ju visserligen de flesta seniorer mer eller mindre så det kan jag ju inte skriva om eller kan jag det?smiley Jag menar kan jag rättfärdiga mig själv som martyr med "bara" artrosknän.smiley

I fortsättningen ska jag hur som helst ägna mig mer åt fysisk träning av ben och övriga delar av kroppen än åt pekfingrarna i deras sökande efter rätt tangenter. Så jag ber att få återkomma efter jul på nyårsdagen med mina nyårslöften och mål för 2018 samt några minnesord om min allra bästa vän någonsin som dog på årets första dag 2009 i cancer. Därefter får nog ett inlägg/vecka räcka både för mig och de stackare som av en eller annan anledning halkar in på min sida.

Det är dock tre inlägg som jag verkligen vill skriva nästa år och det är efter den 14 april Österlen Ultra, efter den 14 juli Swedish Alpine Ultra och efter den 2 november Kullamannen Ultra. Givetvis hoppas jag då få skriva i jubelord över mig själv och att ha klarat loppen som "seniorlöpare med artrosknän".smiley

Avslutningsvis: Önskar er en riktigt GOD JUL och ett Jäkligt Bra 2018 med en länk till John Lennons Happy Christmas, war is over. I alla fall är mitt ettåriga krig över! Dock så finns det nästan alltid något krig att utkämpa men som tur är så finns det också för det mesta möjligheter till fred/frid eller i alla fall tillfällig vapenvila.smileyLussevaka, POSITIVT besked och magiska krafter

December 2017Posted by Roland Fors Wed, December 13, 2017 19:06:07

Tiden rusar för det mesta men denna natt och morgon segade sig fram för jag väntade på ett besked angående min MR-röntgen, som jag gjorde för ett par veckor sedan. Hade en telefontid mellan kl 09.00 – 13.00 i dag och puh, redan 09.03 ringde min opererande läkare Dr Christian Brandt och sa att allt såg jättebra ut med ryggen, tumören var helt borta och att jag nu var helt ok men att man ändå skulle göra en ny MR om ett år. Min tacksamhet till Christian Brandt och neurokirurgen i Lund är ofantlig och mina ord som tack är: att jag fått livet åter eftersom jag nu kan springa och röra mig igen utan smärta.

Min glädje över beskedet gjorde att mina ben direkt kändes lite kraftfullare och mitt huvud rensades till 90% på ångest och 50% på tvivel, som jag känt sista tiden och under min i natt ofrivilliga lussevaka. På 60- och 70-talet var lussevakan dock ett måste för mig. Man skulle bara kröka och vara vaken hela natten. Jag vakade dock inte in årets Luciadag i det syftet utan jag hade bara svårt att sova. Var orolig över beskedet jag skulle få av min opererande läkare angående den sista MR-röntgen (efterkontrollen av operationen). Nu kan jag dock slappna av, vara glad och slippa en massa hjärnspöken om det i alla fall.

När jag inte kunde sova i natt så tänkte jag också mycket på vad vi människor kan bära med oss av olika ryggsäckar från barndom- och tonårstid. Den sista frågan aktualiserades genom den utvecklingsdag vi hade på jobbet i måndags och en diskussionsfråga som löd: Känner alla sig lika mycket värda.

Alla mina arbetskollegor är fantastiska och duktiga människor och de har också alla en förmåga att erkänna om de inte kan en sak. Mina kollegor gör heller inte sig bättre än de är och de vågar öppna upp sig och dela med sig av sina erfarenheter och sin personlighet samt bakgrund. Det är en oerhörd styrka att våga detta och vi får alla i och med det en stor förståelse för varandra. I diskussionerna angående frågan så visade det sig att alla inte kände sig lika mycket värda och det var chockerande men samtidigt egentligen inte konstigt, då det inte är så ovanligt med sådana känslor.

Bilden på mig själv som Lucia är urklippt från en verklig bild i en dagstidning från den 14 dec 1999, då jag på Luciadagen klättrade upp i skolans flaggstång efter ett vad med en elev, att om hon slutade röka så skulle jag klättra. Hon slutade och jag klättrade i glädje över att hon slutade. Jag vet verkligen hur svårt det är att sluta, vilket jag gjorde den 6 juni 1985 och sedan led alla helvetes kval i lång tid därefter. Men oh, så skönt det blev sedan då jag var fri. Som ni kan se så är det inte precis den vackraste Lucian och inte heller nådde jag ända upp till flaggstångens topp (14 m) då flaggstången var såphal i regnet, därav mina gröna diskhandskar för bättre grepp. Jag kom i alla fall upp ca 10 m. Vill ni se en vackrare Lucia och höra skön Luciasång är här en länk till Luciamorgon från Kungsholms kyrka.

Killen på bilden i högra nedre hörnet är den kille som jag var i tidig tonår och som alltid såg till att lussevaka in Luciadagen. En kille som nu blivit gubbe och som liksom så många andra haft och har tvivel på sig själv och allra mest under tonårstiden. I månen har jag skrivit ett par ord om vårt värde som människor. Ett värde som ju självklart är absolut lika oavsett om vi haft trygghet eller inte trygghet i vår barndom och tonårstid. Tyvärr så kan vårt inre inte alltid hålla med om detta som en självklarhet.

Min allra bästa vän från barnsben till han dog i cancer 2009 hade en tuff och otrygg uppväxt med en far som antingen var ute på sjön eller när han var hemma söp mycket och ofta då hade dåligt ölsinne. Min bäste vän hade en mycket ung mor som knappt orkade med sig själv och hade svårt med modersrollen. Hela hans uppväxt präglades av en känsla av ett inre utanförskap, som han berättade om först i vuxen ålder och att han alltid känt sig sämre än andra. Detta inre utanförskap förföljde honom ända till att han i vuxen ålder läste till psykolog. Då slutade han att förbanna sin uppväxt och såg den i stället som något rikt i erfarenheter. Han sa också att han varken var sin far eller mor utan bara ett resultat av dem och att han var en egen och självständig person och att han inte längre tänkte lida för deras brister som föräldrar. Det var ju givetvis inte så att detta skedde över en natt utan det var en lång inre process och dialog för honom. Vi som var hans kamrater, såg honom aldrig som någon som var mindre värd, utan som en av oss och på absolut lika villkor. Jag kommer att på nyårsdagen skriva ett memorium om honom då det var den dagen för 9 år sedan han dog. Jag glömmer honom inte och i mitt minne ska han alltid leva.

Jag har sagt det förut att jag inte är troende men hänvisar ändå till en psalm med tanke på det jag nyss skrev: Du vet väl om att du är värdefull. För så är det och ingen jävel kan se ner på oss, förminska oss och är det någon som vill skratta åt oss, så låt då den göra det men ”Skrattar bäst som skrattar sist”.

Själv hade jag nog en alltför trygg barndom och levde i en mycket omhuldad liten värld med osynliga murar ut mot "den stora farliga världen". Man skulle redan då på 50-talet kunnat tala om curlingföräldrar. När sedan friheten blev stor i tonåren på 60-talet då alla gränser och regler mer eller mindre rämnande, så utmynnade det i att jag inte kunde hantera friheten på ett ansvarsfullt sätt. Det blev mycket alkohol och jag fick känna på mindervärdighetstankar, då jag insåg att andra omkring mig inte alls drack så mycket alkohol som jag och inte heller ställde till så mycket problem för sig själva som jag. Men om det berättar jag en annan gång. Vad jag ville skriva var att oavsett om man haft en trygg eller otrygg uppväxt så kan man få inre känslor av att inte vara värd så mycket. Känslor som tyvärr gör oss väldigt illa och plågar oss.

Nästa års ultralopp måste klaras helt av egen kraft för då jag kom ut i går morse efter nattens snöfall så såg jag att alla 18 äpplen som suttit på trädet i söndags fallit ner under natten. Så något extra tillskott av magisk kraft från de tre sista äpplena på trädet får jag inte utan det är bara träning och min egen vilja som nu gäller.smiley

Gjorde inte någon som helst fysisk träning under måndagen och i går tisdag då jag som tidigare skrivit känt mig seg, ur form och i en rejäl svacka. Efter det glädjande beskedet som jag fick i dag, så kändes det mycket bättre. Så för att fira min fysiska friskhet så spelade jag och yngste sonen badminton på Victoriahallen i Lund i eftermiddags för första gången sedan innan operationen. Vi brukar annars alltid spela en gång i veckan och har gjort så i många år. Har inte under hela min rehab fått ägna mig åt badminton tidigare så det var underbart härligt att få göra det igen. Och än så spöar den 40 år yngre sonen inte så lätt sin far utan det är oftast jämna segrar och förluster i matcher på nästan ”liv och död”. Fast det är klart i dag var jag lite ringrostig och vi spelade heller inte någon match på liv och död. Det var mest en timmes känsla av att som kalven fått komma ut på härligt grönbete.smileyUr form och i tvivel

December 2017Posted by Roland Fors Sun, December 10, 2017 09:56:34

Sedan i tisdags har allt känts tungt och mitt huvud har fyllts av tvivel både över Kullamannen Ultra och Swedish Alpine Ultra. Känner att jag är inne i en rejäl formsvacka. Jag hoppas på ett glädjande besked på onsdag då jag får resultatet av min sista MagnetRöngen och att en härlig Luciadag ska få mina ben och huvud att kännas lite lättare.

Det känns mycket tungt och som en stor lång uppförsbacke då jag springer. Det går sakta, tar emot och jag känner det nästan som om jag aldrig sprungit och dessutom har noll kondition. Ungefär som då jag var storrökare. Minns verkligen hur det kändes då jag skulle springa när jag var rökare trots över 32 rökfria år. Vet ju innerst inne att det är övergående dessa tunga steg och att jag inte på några dagar skulle fått sämre kondition eller tappat min förmåga. Jag är inte sjuk fysiskt men kan ju ha en infektion som inte märks men det troliga är att psyket och det mentala just nu spelar mig spratt. Varför vet jag inte då det bara kan kännas så ibland utan någon anledning. En som beskriver träning och genomförande av lopp bra är Stephan på SVT, och som gjort en film om sin klassiker. Den är värd att ses för han uttrycker sina känslor om träning och sina lopp och mål på ett mycket bra sätt.

Ibland lyckas jag lura mig att tro att jag är odödlig och klarar vad som helst men känner nu i och med min svacka en stor rädsla över att misslyckas och komma hem med svansen mellan benen efter Swedish Alpine Ultra. Ett ultralopp som ju är så långt hemifrån det kan vara (Nikkaulokta – Abisko) och därför kostar mycket att vara med i (flygresor, hotellnätter och mycket annat). Men som tur är så är det inte i morgon jag ska springa utan först om 7 månader. Men att misslyckas och göra om det och ladda inför 2019 igen det gör jag inte varken med Swedish Alpine Ultra eller Kullamannen Ultra, utan det får vara en start och ”once in a lifetime”. Så den egna pressen blir så klart därmed ännu större, då ett misslyckande för mig är tufft att bära. Den här bloggen som egentligen bara är tänkt som en hjälp för mig, att sätta lite lagom press på mig gör ju i så fall inte saken bättre.

När jag misslyckades 2003 med att enhjulscykla runt Vättern (ryggen tog slut 7 mil innan mål) så gjorde jag om det och klarade det 2004. Likaså med att enhjulscykla Haparanda – Ystad som jag fick bryta 2005 efter 50 mil även då sa ryggen nej. Jag kom igen och klarade de nästan 200 milen året efter 2006. Då var jag visserligen bara 55 resp 57 år så då hade jag ju all tid i världen framför mig plus inte att förglömma lite mer kraft i barm. Jag ska dock göra allt som jag kan för att försöka klara både Swedish Alpine Ultra och Kullamannen Ultra och så klart även Österlen Ultra. Det som är mitt bästa vapen i den kampen är just mina erfarenheter av tuffa utmaningar och de rätt och fel jag gjort och att jag både nått målen och misslyckats med att nå uppsatta mål.

I torsdags sprang jag min tuffa terrängmil Långstorpsrundan långsammare än någonsin men i och för sig så var det kanske inte så konstigt för hela jävla skogen är nu som träskmarker. Varje steg är säkert 10 – 20% tyngre då man nästan får slita upp foten från geggan på marken. Har aldrig upplevt något liknande något år tidigare. Är i och för sig bra mental träning för precis så kan det vara både under Swedish Alpine Ultra och Kullamannen Ultra.

I fredags sprang jag en asfaltsrunda på 17 km och även den långsammare än någonsin. Jag var dessutom tvungen att gå emellanåt. När jag kom hem var benen som gele och det kändes som om jag sprungit en hel dag. Efter en värmande dusch var jag tvungen att lägga mig, vilket jag annars aldrig gör.

I går lördag så sprang jag bara 2 varv 6 km totalt runt Vaxsjön med frun. Hade därefter tänkt springa 7 km hem men ballade ur och åkte bilen hem.

I dag söndag och den andra advent brydde jag mig inte ens om att tänka på spring utan ska i eftermiddag avsluta en dålig träningsvecka med att simma drygt 1000 meter på Kockums Fritid i Malmö, då frun julhandlar.

Den andra halvan av denna vecka har inneburit träning när det tar emot som mest och egentligen är det väl då den behövs som mest för psyket. Jag tänker dock vila från all fysisk aktivitet i morgon då vi ska ha en utvecklingsdag på jobbet med avslutande julbord. Att ”äta julbord” kan ju förstås vara en både mental och fysisk ansträngning och dessutom kan det vara tuffare efteråt än ett ultralopp. Men då jag avstår det farliga och det myckna så ska det bara bli skön avkoppling tillsammans med mina superduktiga kollegor som gör allt för att våra brukare ska ha det tryggt, bra och roligt. Tyvärr har jag dåliga erfarenheter av restaurangjulbord även om det nu är väldigt länge sedan. Bilden får ses som en varningsklocka både till mig själv och andra.

På äppelträdet sitter det fortfarande 18 seglivade äpplen kvar trots att det är den 10 december men det har varit en ovanligt varm höst med bara några få nätter med minusgrader och inte heller någon riktig höststorm. I dag är marken dock lite vit och det snöar rejält när jag skriver detta strax före tio denna andra advent.

Avslutningsvis så gör jag som Torsten Flink sjöng i mellot för fem år sedan. ”Jag reser mig igen” från den här svackan för den är en bagatell mot de riktiga svackor jag tidigare haft i mitt snart 70-åriga liv. De flesta svackor har berott på egna dåliga beslut och egen förskyllan men om det ska jag berätta en annan gång.Vandring på gladiatorers arena

December 2017Posted by Roland Fors Wed, December 06, 2017 13:43:01

Då jag såg att måndagen skulle bli en toppendag vädermässigt bestämde jag mig för att köra till Kullaberg (i skånsk folkmun bara Kullen). Ryggsäcken packades med bl a varm choklad och hembakade bullar. För första gången sedan operationen tänkte jag bära ryggsäck. Dock bara en joggingrygga men just en sådan som jag måste bära under mina ultralopp nästa år.

Kullaberg är ett himmelskt vackert naturreservat med bland annat branta klippor som stupar ner i havet, grottor i och under havsnivån och vildvuxen bokskog. Det är mycket besökt av turister, vandrare, klättrare och dykare. I skönhet och omväxlande natur tycker jag att det slår både Söderåsens Nationalpark och Stenshuvuds Nationalpark (två av de tre skånska nationalparkerna). Den tredje skånska nationalparken är Dalby Söderskog och är i sig fantastisk men den är så liten att den inte alls kan mäta sig med ovan nämnda. Här är en länk till Skåneleden som i ord beskriver en vandring på Kullaberg, som vandring i världsklass.

Kullaberg är verkligen en av Skånes naturmagneter som man bara dras till och som jag besöker minst en gång per år. Fyren längst ut på Kullaberg har räddat många skepp från skeppshaveri. Jag läste dock på Kullens Fyrs hemsida att över 200 skepp har förlist där utanför sedan 1750 trots fyrar. Så det är farliga och tuffa farvatten, vilket jag själv upplevt en gång då det på bara några minuter och utan förvarning blåste upp till halv storm, då jag paddlade från Torekov och förbi Kullen. Den första fyren tändes redan 1561 och var en kol- eller vedeldad järnkorg som hissades upp. Bredvid fyren finns ett naturrum där man kan lära sig allt om Kullens natur och historia.

När jag besöker Kullaberg parkerar jag för det mesta bilen i Mölle (målet i Kullamannen Ultra), denna sommaridyll med Grand Hotell som syns vitt och brett från alla håll där det ligger högt och majestätiskt. I Mölle på Grand Hotell har jag tillbringat en natt i rum med utsikt både mot hav och Kullaberg och ätit en fantastisk god trerättersmiddag med närodlat och vid fönsterbord med Kattegatt som granne. Ett ställe jag verkligen kan rekommendera och som får en att tänka tillbaka på hur det var då seklet var ungt (1900-talet) och hur de då bättre bemedlade fördrev somrarna där med bad, lekar och punsch.smiley

Från Mölle går jag alltid den västra leden längs med havet upp mot Kullens fyr. En led som ingår i de tre djävulska avslutande varven på totalt 6 mil som jag en gammal gubbjävel förhoppningsvis ska springa den 2 - 3 november tillsammans med unga och vältränade gladiatorer. Detta efter att först ha sprungit 10 mil dessförinnan från Norrvikens trädgårdar runt Bjärehalvön och Torekov förbi Ängelholm, Jonstorp och nära det välkända kaffet ”Flickorna på Skäret”, Arild och sedan ut på Kullaberg. Då får jag verkligen akta mig så att han, Kullamannen inte tar mig.smiley

Hur som helst så var det en som vanligt härlig vandring med chokladrickande och bullätande i solen i lä vid fyren och ett ryggsäcksbärande som inte gav mig några som helst problem med ryggen. På vägen tillbaka till Mölle fyllde jag dessutom ryggan med diverse vackra stenar, som jag ska måla på. Så nu får ryggsäcken vara med lite då och då på mina terrängrundor så att ryggen vänjer sig. Kommer ju att bära ryggsäck i ett dygn eller mer i Swedish Alpine Ultra och Kullamannen Ultra. Bilderna ovan är tagna på min vandring i måndags och får illustrera lite av texten. Tyvärr som jag skrivit mången gång är min mobilkamera ganska usel.

Tisdagens träning blev bara i källaren med stationsträning gånger tre.

Onsdagens rejäla morgonregn inbjöd inte till någon tidig springtur, som jag planerat kvällen innan. Tog mig dock samman och sprang en blandad terräng och asfaltsmil innan klockan slagit lunch. Blev visserligen mycket blöt men att balla ur för lite regn är inte likt mig. Känner att jag just nu befinner mig i en liten svacka vad gäller motivation. Men brukar få sådana ibland och kanske är det också väntan på svaret på min MR-röntgen som jag ska få den 13 december som gör att jag inte känner mig hundra. Behöver säkert inte oroa mig men fantasin kan tyvärr spela mig spratt. Hur som helst så kommer jag inte att träna bättre än så här måste jag verkligen äta de tre magiska äpplena för annars klarar jag aldrig mina ultralopp nästa år. På äppelträdet sitter i dag den 6 december exakt 29 äpplen kvar, så snart får jag börja bevaka dem eller montera upp en kamera så att jag verkligen kan fånga upp och äta de rätta tre sista äpplena. De med dunderkrafter och som är faan så mycket sundare och bättre än både konstig läppsalva och andra typer av anabola steroider.smiley

Hur jag än tänker och söker i min numera ganska långsamma och lite förvirrade men ändå fullt ok mänskliga hårddisk så dyker ingen äppellåt upp mer än ”Gånglåt från Äppelbo”, som vi i familjen alltid sjöng i bilen då vi passerade Äppelbo på väg till Sälen för skidåkning. Länken till "Gånglåt från Äppelbo" är från Polar Music Prize Ceremoni 1997. Tar sedan Youtubes sökmotor till hjälp för att hitta någon äppellåt och hittar då en rolig men ändå allvarlig ”Äppelmelodin” som jag hört någon gång men inte direkt lagt på minnet. En låt om att dela med sig, något som jag väl inte är speciellt bra på men kanske i alla fall kan bli lite bättre på, tänker jag i alla fall så här i begynnande jultider. Men att tänka är ju inte detsamma som att handla förstås.

På tal om stenarna jag tog med hem från stranden vid Kullaberg så har jag målat en som en God Jul hälsning och trots att jag vid något tillfälle uttryckt att jag inte visar mina verk så kan jag ju inte undanhålla er denna. Inte på grund av att jag tycker den är bra för den kunde lika väl varit målad av en femåring och lite jävla självinsikt har jag. Med stenmålningen vill jag bara önska er en tidig men dock innerlig och kärleksfull GOD JUL. En hälsning från stranden vid Kullaberg, denna himmelska plats och arena för Kullamannen Ultra 2018. Hälsningen kommer också från huset och trädgården i Höör, där det växer ett magiskt äppelträd med i alla fall tre äpplen som är guld värda eller i alla fall besitter osannolik kraft. Grundmotivet till julhälsningen är stulet (kopierat på lite finare språk) men penseldragen och synderna är mina.smileyI väntan på ......

December 2017Posted by Roland Fors Sun, December 03, 2017 11:41:43

Så börjar en av de stämningsfullaste tiderna på året, ADVENT, i alla fall om jag får tycka. Naturen sover och natten är som längst. Himlen är för det mesta molnbeslöjad och grådiset vinner oftast över solen i alla fall i här i Skåne. Ändå lyser alla ljusstakar, stjärnor, granar och ljusslingor så fantastiskt vackert att allt det gråa och lite trista blir till guld, i alla fall i mitt huvud. Bilden är på vårt måttligt adventpyntade hus men som för oss är lagom. Här är dock en länk som en kontrast till vårt hus, Sveriges mest julpyntade hus.

Precis lika underbar som jag tycker advent och julen är, tycker många ofrivilligt ensamma och/eller olyckliga att den är ett helvete, en tortyr som man bara vill ska gå över snabbt. Jag vet, för under julen strax efter att mitt första äktenskap kraschat i början av 80-talet, så upplevde jag den känslan. Hade jag vetat att mina magiska äpplen som jag skrev om i förra inlägget kunnat bota mångas ofrivilliga ensamhet och/eller sorg så hade jag hackat sönder dem i tusen bitar för vad är väl att klara några ultralopp mot kärlek och lycka. Här är en länk till Björn Afzelius låt Tusen bitar, från 1989 på Hovdala slott strax utanför Hässleholm. En sångare, poet och rättviseambassadör, som gick bort alldeles för tidigt. Tusen bitar har han dock inte gjort för det har Anne Linnet.

Det är så klart upp till var och en att tycka att advent är en vacker tid och man behöver då sannerligen inte vara troende för att tycka som jag. Jag är inte troende så någon Gud vet jag inte om det finns men jag tror säkert att Jesus funnits men inte att han var en Guds son utan mer en agitator för fred och rättvisa. Ja kanske typ Gandhi, Nelson Mandela och Martin Luther King och många fler med dem som har vågat stå upp mot krig, våld och orättvisor.

Bilden nedan är på min speciella adventsljusstake för 2018. En ljusstake i väntan på den 14 april Österlen Ultra, den 14 juli Swedish Alpine Ultra och den 2 november Kullamannen Ultra och så klart julafton som ju är en underbar dag om man mår bra. Men allt kan ju förändras så det gäller att leva varje dag lite som om den vore den sista. Ser givetvis fram mot mycket annat under 2018 som så klart betyder mer än att jag kan klara mina ultralopp men det är en helt annan historia och den berättas inte här. För den här bloggen handlar ju bara om min träning och att springa långt igen och ingenting annat, eller hur?smiley Så därför en länk till E-type ”This is the way I want to live.

Slutligen så kommer då min redovisning av min träning för den andra hälften av veckan som gått. Borde kunnat tränat mer för tid har jag men det finns ju så klart annat jag vill göra också. Träningen ska bara vara något som sker i harmoni med livet i övrigt, tror jag att jag skrivit tidigare och det är viktigt och får aldrig glömmas bort.

Torsdag – ute är gräset täckt av blötvit snö och jag har träningsvärk
För första gången denna vinter föll de första snökornen och marken var blötvit ända till eftermiddagen, i a f i gräsmattor. Under äppelträdet jagade som vanligt fåglarna bort varandra i hopp om att få behålla allt själva. Inne vaknade gubben med träningsvärk efter gårdagens halvmara. Borde jag inte ha, brukar jag inte få efter två mil men det hade jag. Dagen går i fridens tecken med adventsstäd och stjärn- och ljusstakeuppsättningar och med tänkta fysiska inneaktiviteter i motionsrummet i källaren. Det blev bara tänkta för efter städ och adventspynt ville jag göra annat än träna.

Fredag - det tänkta i går blev av idag + drygt tusen meter sim
Inte går det att smita ifrån träning i två dagar i rad, så redan på morgonen gick jag ner i källaren och ägnade mig åt det jag skulle gjort i går. Motionscykel och roddapparat, balansskiva och hantellyft, några armhävningar och andra diverse kroppsegna rörelser i fem minuter per station gånger tre. Simmade sedan vid lunchtid drygt 1000 meter, Min brist på bra teknik gör att det går mycket lååååååååångsamt men det är härligt efteråt. Hade sedan ambitionen att springa en mil men då jag kom hem från simmet var jag slö och förblev så resten av kvällen.

Lördag springtime i höstvintern
Inte sprungit på två dagar så idag längtade jag verkligen. Sprang 10 km i kuperad terräng med stavar. Lite torrare i markerna nu med lite frostfrusen yta och därunder inte riktigt så geggigt och blött som det varit sedan oktober, denna blötaste höst här i Skåne på massor av år.

Söndag och första advent
Sprang 2 varv a 3 km med frun runt Vaxsjön och sprang sedan hem, ca 7 km. Så det blev bara 13 km idag i diset och regnet. Hade tänkt springa ett par mil men så blev det inte, så 13 km får räcka denna första advent.

Letar i min mänskliga hårddisk efter någon låt med ordet ”run” i titel eller refräng som får avsluta inlägget. Hittar många och den första som kommer upp är Keep on running med Spencer Davies Group från 1965 och den sista är Foo Fighters Run som kom ut i år. Efter ”Run” på länken ovan kommer ”The Sky is a neigborhood” som jag personligen tycker är mycket bättre än Run. Men jag gillar Foo Fighters, som förresten kommer till Ullevi i juni. Spencer Davies Group gillade jag mycket på 60-talet. Titeln "Keep on running" är dock tidlös. Ja den historiska musikresan är lång. Hoppas den blir mycket längre.Strategier och magiska under

November 2017Posted by Roland Fors Wed, November 29, 2017 13:27:42

Massor av fysisk träning är ett måste om jag ska klara mina ultralopp nästa år men lika viktigt är att ta mig an loppen med väl genomtänkta strategier. Den tredje ingrediensen är min udda tro på magiska äppelkrafter, om det kanske inte räcker med mina egna.smiley Att ta helt slut och bara röra sig framåt med en hastighet på en km per timme och se världen som i ett töcken har jag varit med om, så det vill jag inte vara med om igen. Det gäller att springa med pannben och inte med huvudet under armen.

Måndag – ingen fysisk träning bara strategitänk
Gjorde ingen motionsträning i måndags mer än gick en morgonpromenad på ca 6 km. Jag kände inte för mer fysisk aktivitet den dagen. Funderade däremot väldigt mycket på bra strategier för att klara min trippel i ultralopp nästa år.

För Österlen Ultra är mina strategier förutom att springa i lagom tempo att försöka undvika att springa alltför mycket i sanden på stranden för den är tung, mycket tung och kan suga musten även ur en mycket vältränad. Jag ska också gå i varenda backe samt dricka ett par liter vätska precis innan loppet. "Hellre kissa än missa".smiley Då detta lopp ”bara” är 6 mil långt och högst får ta 8,5 timme behövs inte så mycket extra energi under loppet. Vätskepåfyllning då och då samt lite energigel och det man bjuds på vid matkontrollen räcker.

Strategin för Swedish Alpine Ultra blir att be att få hänga på någon som gjort loppet tidigare och räknar med en tid på 22 – 24 timmar. Jag behöver ha vägledning för jag kan lätt springa/gå bort mig, då jag är lite förvirrad ibland.smiley Här behöver jag äta ofta för att fylla på energiförrådet och alltid lite över gränsen vad kroppen behöver. Så i ryggsäcken måste det finnas massor av lättviktsenergi och noga uträknad, planerad. Vill inte riskera att gå energitom och sedan inte återhämta mig. Vet ju hur det känns och hur omöjligt det är att därefter ta sig framåt. På Swedish Alpine Ultra ska jag springa med tredelade stavar som jag kan fästa på min ryggsäck när de inte behövs. Vatten är inga problem då det finns överallt längs leden.

Strategin för Kullamannen Ultra är att springa 5 mil de första 6 timmarna, då det är ljust, för att sedan gåspringa under de mörka timmarna och försöka ta mig fram elva mil totalt till kl 7 på lördagsmorgonen då det åter börjar ljusna och det har gått 20 timmar. Då har jag 16 timmar på mig på de sista fem djävulska milen på Kullaberg, vilket kommer att behövas för mig, då det stundtals kommer att bli krypklättring framåt. Det är då mina stavar som jag kommer att ha med mig verkligen behövs. Under detta lopp fordras massor av energiintag med i ryggsäcken. Jag måste också ha med två bra pannlampor. Då det kan bli så mycket som 20 timmar mörkerspring så måste jag också ha med extrabatterier så att man plötsligt inte står där i mörkret och får förlita sig på en eventuell månes sken. Nej det går inte, då är det kört.smiley

Tisdag - backträning
För första gången på 10 månader la jag in ett pass med backträning i den i Höör närbelägna Frostavallens sedan över 30 år nedlagda slalombacke, som då hade lift. Liften lades ner efter den helg då Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Jag var och åkte skidor där på lördagsmorgonen och när jag kom hem fick jag chockbeskedet, vår statsminister var mördad.

Jag hade tänkt springa 10 turer upp och ner med några minuters vila mellan gångerna men jag fick ge mig efter 6 turer. Då jag kom upp på toppen så slog hjärtat så det hördes utanför kroppen tror jag och den höga andhämtningen fick en förbipasserande att undra om jag var sjuk. smiley Trots att backen bara är ca 100 meter lång så sög den all must ur mig så att springdistansen efter backträningen bara blev 5 km i stället för planerade 10.

Onsdag - halvmara
På förmiddagen i halvklart ganska varmt väder och efter att ha ätit en rejäl tallrik nudlar och druckit en dryg liter vatten sprang jag min asfaltshalvmara, som är en km längre än en riktig (22 km). Har aldrig med mig dricka då det inte är längre, bara en mandarin i klyftor, som jag tog då jag passerade banans mittpunkt i Södra Rörum. Det gick hyfsat men det gick mycket långsamt, nästan 2,40. Men jag hade aldrig räknat med att vara så här långt framme i min rehab tre månader efter min operation. Det är magiskt och lite av ett under så varför inte en länk till "Herreys "Blixtar och dunder och magiska under……. I mina gyllene skor" (röda Asics löpardojjor)

De livskraftiga och magiska äpplena
Vi har ett gammalt äppelträd i vår trädgård. Det är cirka 70 år gammalt (ungefär som jag). Det bär årligen massor av frukt till glädje för alla våra fåglar som hittar hit på senhösten och vintern då det är svårt att hitta föda i naturen. Frukterna är inte så goda så därför låter vi dem bara ligga kvar under trädet när de faller ner för att fåglarna ska ha mat. Just idag ligger det väl ca 400 äpplen under trädet. Äpplen som i första hand björktrastar och koltrastar ihärdigt äter av.

Uppe i äppelträdet sitter det ca 100 äpplen kvar, som nu för en tuff kamp mot den begynnande vintern för att överleva och hänga kvar så länge som möjligt. Jag brukar varje år se ungefär hur länge det sista äpplet sitter och det varierar beroende på kyla och vind men en bra bit in i december är inte ovanligt.

I år har jag fått en speciell tro på att om jag äter upp precis allt av de tre sista äpplena på trädet så ger de mig superkraft så att jag klarar alla tre ultraloppen nästa år. Så nu får jag anstränga mig för att verkligen se vilka de tre sista äpplena är. Skulle jag äta fel äpplen så får jag inte kraften. Så står det i alla fall skrivet i min heliga hjärnskrift ”Naiva önskningar om super, duper magiska krafter”.smiley

Att klara mina ultralopp är att gå under maxtiden som är 8,5 timme för Österlen Ultra 60 km, 24 timmar för Swedish Alpine Ultra 107 km och 36 timmar för Kullamannen Ultra 161 km. Jag kan med glädje, lycka och stolthet komma sist i alla av dem bara jag kommer några sekunder innan maxtiden går ut för då är jag den vinnare som Abba sjunger om i ”The winner takes it all ".

Skönt att nu inte längre känna sig som en ”skadskjuten kråka”, som Mikael Wiehe sjunger om i Flickan och kråkan . Nej, tvärtom jag är i sjunde himlen och seglar sakta framåt med en stor jäkla fallskärm.smiley Efter nyår börjar jag åter jobba igen. Mitt mål med jobb är att jobba på min tjänst till jag fyller 70 och sedan ställa upp som vikarie när jag behövs i några år ytterligare om jag får vara frisk. Det betyder mycket för mig att känna att jag behövs.Next »