Den patetiske gubbens utmaningar 2019

Den patetiske gubbens utmaningar 2019

The same procedure as last year (tre ultror) + lite andra fysiska aktiviteter

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 2017, började jag få ont i bröst och rygg. Så i stället för att springa 30 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör i ryggraden". Den opererades bort i aug 2017. Jag satte då som mål att klara tre ultror under 2018. Simris Alg Ultra 63 km klarades av med minsta möjliga mariginal (3 min). Swedish Alpine Ultra Nikkaluokta - Abisko 107 km fick ställas in på plats p g a en inflammation i hälen. Kullamannen Ultra 161 km, Sveriges tuffaste ultra fick stigas av efter 10 mil i Mölle p g a svåra smärtor i vä knä. Jag bröt med stolthet men också i hopp om att det kommer fler chanser. Så oavsett fysiska krämpor ska jag försöka även i år 2019. Det jag absolut SKA klara i år, är att ta mig runt hela Skåneledens 125 mil springande, se mer om den utmaningen på min sajt: skaneled.se Så välkommen dit och välkommen hit!

Efter "gnällig vecka" finns det hopp, Glad påsk!

April 2019Posted by Roland Fors Fri, April 19, 2019 06:46:09

Min fru sa igår: "Efter den här veckan så är jag minst sagt lite trött på dig och ditt gnäll. Ja men säger jag, jag har ju aldrig varit så sjuk och så orkeslös. Vem som har rätt av oss behöver jag egentligen inte skriva för jag erkänner: Jag har gnällt och gnällt för att jag varit influensasjuk och inte kunnat springa.

Nu, idag på Långfredagen, ser det dock i alla fall ut som om vi ska kunna göra en del av det vi planerat i Påsk, ta emot Kalmarbesök och ha familjemiddagar. För, det ska sägas i denna (i a f förr i tiden mycket Långa fredag), då allt var stängt att nu finns det hopp. Mina ben är inte längre bara geleben och även om mina djävulska gubbabacilusker inte helt är borta så är jag lite mindre gnällig och lite mer ”utanför mig själv seende/bryende”.

Önskar därför avslutningsvis er få följare/intressenter eller ni som av slumpen eller av misstag hamnat på min sida en riktigt Glad och Fin Påsk utan bacilusker och med mycket kärlek. Länkar därför till en låt som jag ibland, ja ganska ofta sjunger inom mig: The Troggs, 52 år gamla låt från 1967 lika aktuell nu som då:

I feel it in my fingers, I feel it in my toes, The Love that's all around me and so the feeling grows...........!


Hoppas att jag blir så bra att jag kan springa några etapper på Skåneleden i nästa vecka nu när jag reser fritt på Skånetrafiken till och från mina etapper, vilket jag tackar Skånetrafiken så mycket för. Samtidigt är jag lite skraj om jag ska finnas som filmsnuttar på Skånetrafikens monitorer på alla tåg och bussar. Ska träffa Skånetrafiken på onsdag i nästa vecka, så vi får då se vad som bestäms. Men att jag på något sätt ska göra reklam för Skånetrafiken och Skåneleden är givet och det gör jag gärna. I just love, Skåneleden och Skånetrafikens nätverk som gör att man på en dag kan springa/vandra var som helst på Skåneneleden och sedan åka hem igen.

Ner i den svarta dalen av besvikelse men sedan se framåt igen!

April 2019Posted by Roland Fors Fri, April 12, 2019 12:59:24

Det är fredag den 12 april, dagen före dagen då Simris Alg Ultra drygt 60 km ska gå av stapeln. Ett av många ultralopp i Sverige i år och med ca 400 till start. Vi har alla längtat, tränat och förberett oss både fysiskt och mentalt efter våra olika förmågor och vi har alla olika personliga mål.

För att inte dropbagsstoppet efter halva loppet i Bengtemölla skulle försinka mig det minsta hade jag till och med köpt en löparrygga till för att bara greppa den och slänga av mig den som jag haft de första 32 kilometerna för att spara tid. Jag hade också fler kilometer i benen i år än förra året då jag sprang och jag visste banan till 100% och var jag skulle springa lite fortare och var jag skulle spara på krafterna. Så jag tyckte jag hade tänkt på allt utom det svåraste att inte ens komma till start, att jag skulle bli förkyld med feber, hosta snuva. Så nu har jag varit nere i den svarta mörka dalen och vänt och målbilden är nu riktad på Swedish Alpine Ultra den 20 juli.

Får dock glädja mig åt förra årets Simris Alg Ultra, som jag klarade med 3 minuter till godo. Bild på en då, vid stranden innan Stenshuvud, jävligt glad, Roland.

En medlem i facebookgruppen ”Kullamannen Ultra” skrev lite skämtsamt i ett inlägg i går ”att det är nästan lika svårt att komma till start i en ultra som att genomföra den” och visst ligger det lite i det.

Man blir bara så jävla besviken, ungefär som ett litet barn som vaknar på julaftonen och barnets mamma säger: nej vi måste tyvärr ställa in julafton i år men du kan ändå titta på Kalle Anka kl tre.

Visst kommer det fler lopp, visst går det fler tåg men besvikelsen går inte över med en gång, den sitter där och biter sig liksom fast i det undermedvetna och skrämmer skiten ur en inför nästa lopp. Jag menar, rädslan att då åter bli sjuk eller skadad.

Johan Olsson vår duktige skidåkare lämnade alltid familjen i några veckor före VM och OS och bodde ensam i en stuga på fjället för att inte bli smittad av olika baciller av sina barn. Jag har aldrig gjort det men inför sommarens Swedish Alpine Ultra den 20 juli, som jag bara vill klara, så tänker jag (beslutat i natt) ta semester ett par veckor innan loppet och göra allt för att inte bli sjuk eller skadad. För mig är Swedish Alpine Ultra ”once in a lifetime” och förstå den besvikelse jag kände då jag förra året på plats där uppe i sameland tvingades kasta in handduken p g a en hälsensinflammation.

Så nu sitter jag här vid datorn med en depression som är på övergående, tittar ut över den del av Ystad jag ser från mitt fönster och konstaterar bara, nej någon Simris Alg Ultra i morgon blir det inte men SWEDISH ALPINE ULTRA DEN 20 JULI SKA, SKA, SKA DET BLI! Så får åter ta till en bild som jag hade som målbild inför förra årets Swedish Alpine Ultra. En bild som visar mig då jag precis förlorat en badmintonmatch i Victoriahallen i Lund mot yngste sonen och som jag sedan la på en text. Jag ska……………………………………. och förresten, jag lever ju, jag är inte dödssjuk bara så där jävligt gnällig som vi gubbar kan bli när vi får en förkylning.smileyEfter jobb kommer nöje!

April 2019Posted by Roland Fors Tue, April 09, 2019 23:31:07

Efter en vecka med mycket jobb och enbart 8 gånger 2,5 km spring i Sandskogen blev det så helg och cykling med frun på lördagen (runt bl a Krageholmssjön) och vandring runt Krankesjön på söndagen. Båda dagarna i härligt väder. Man måste ju passa på när det är härligt uteväder. Fast man kan ju vara ute oavsett väder med rätt kläder förstås.

I går måndag drog jag igång en ny Skåneled, nämligen Öresundsleden som börjar i Utvälinge strax söder om Ängelholm och slutar i Malmö. Jag tog tåget från Ystad redan kl fem för tågbyte i Malmö och bytte sedan från tåg till buss i Ängelholm. I Utvälinge var jag strax efter kl 8, m a o var det en tre timmar lång Skånetrafikresa som föregick mitt springande. Ett springande i ett fantastiskt soligt väder längs med havet förbi Jonstorp, Skäret och Arild för att sedan runda det fantastiskt vackra Kullaberg. Kanske var det vansinnigt att ta en så lång dagsetapp när jag ska springa min första ultra för året på lördag, då drygt 6 mil men med tidskrav. Jag menar att jag kanske kommer att känna mig väldigt tung i benen. Ja, det återstår att se. Hur som helst så rundade jag Kullens fyr och fortsatte sedan förbi Mölle och nästan till Strandbaden som var mitt mål. Jag fick dock ta bussen 2 km innan i Nyhamnsläge p g a att jag var illamående och utmattad samt att bussarna bara gick en gång i timmen.

Hem kom jag kl nio efter att ha åkt buss till Helsingborg och tåg därefter för att vara hemma i Ystad igen efter som jag tycker, ett bra avverkat dagsverke trots att jag missade med 2 km. Jag sprang ju i a f 44 km .

Nedan några bilder från mitt Skåneledsspringande i måndags:

Har fått köpa ett nytt stabiliseringshandtag för kameran så det blir mjuka och inte hoppiga filmer. Fick tag i ett som det var nedsatt pris på, 1280 kr kostade annars 1800. Då är det ändå billiga grejer jag har. Kamerautrustning kan kosta skjortan. Jag har i dag försökt filma med lite mer kvalitet för kanske blir det så att Skånetrafiken kommer att visa små snuttar av Skåneleden genom mina filmer på sina tåg. Finns ett visst intresse för en gubbjäkel på 70, som springer runt med kamera i näven hela Skåneleden. Kanske är det min sång, hi hi hi som kan höras här "Skåneledsvisan", som gör mig intressant, hi hi hi, skämt åsido men texten är jag stolt över.

Har hittills varit tillfrågad av tre tidningar och en lokalradio om jag vill bli intervjuad men jag har tackat nej då jag har så mycket kvar att springa. Då, när jag är klar kanske jag viker ut mig, men jag har ju mina egna sidor där jag vet vad jag skriver och står för, så det får nog kanske räcka. Har lagt upp fyra filmer från de etapperna jag sprang i måndags, vilka kan ses här: länk till min sida som berör Skåneled 5.

På lördag den 13 april, i inte så bra väder enligt prognoserna, väntar den första ultran som jag är anmäld till, Simris Alg Ultra tillsammans med nästan 400 andra. Hoppas jag kan springa lite fortare än jag gör då jag är ute och kutar Skåneleden, för annars blir jag avtagen banan i någon av tidskontrollerna. Ja, det blir tufft men klarar jag det så är jag en hjälte i mina egna ögon även om jag kommer sist, blir jumbo.

Till mina Kära, denna Min Älskade Brors 74-årsdag i Nangijala

April 2019Posted by Roland Fors Fri, April 05, 2019 07:31:45
I dag den 5 april skulle Du min Kära Bror fyllt 74 år. Du var 4 år äldre än jag men jag fick alltid vara med Er stora killar om jag ville. Du är saknad Käre Bror. Jag minns det som i går då vi var små och lekte med Märklintåget där hemma och när vi spelade fotboll och när vi fiskade. Jag var ingen fiskare men Du var. Det fanns inte en dag då du kom hem utan fisk. Du kastade, la ålrev, flundregarn mm. Ja vi åt verkligen fisk vi i familjen och som tur var så älskade vi det allihop. Du fick som du ville, då jag paddlade ut och strödde Din aska i Ditt Kära hav utanför Ronneby vid den ö, som Du älskade. Du var alldeles för ung, bara 60, då du lämnade denna världen. Ja, jag saknar dig verkligen!

Pappa, Du skulle för ett par veckor sedan fyllt 103 år om Du levt men Du fick bli 90. Ingen dålig ålder. Jag minns mycket vi gjorde men mest vår 14 dagar långa cykeltur genom hela Danmark, bara Du och jag, då jag var elva. Ja, det var en upplevelse och jag har en bild i datorn som jag då och då tittar på och minns.Du Kära Mor blev bara 80 och det är nästan precis 23 år sedan Du gick bort då vitsippor och blåsippor stod i full blom i skogen i Kalmar. Jag minns Dig som den omhuldande Modern som bara ville oss alla väl. Du lagade så underbart god mat och det var aldrig tal om att snåla in på maten inte. Du fick oss att med glädje och förväntan samlas kring matbordet. Du var en underbar Mor som jag fick sitta bredvid, då Du somnade in och flög till Nangijala.

Ja Ni finns i mitt minne för evigt och ibland skrattar jag åt saker vi gjorde och ibland fäller jag en tår för det hade ju varit fantastiskt att få träffa Er alla igen. Men vi ses säkert i Nangijala så ta väl hand om Varandra!


Ås till åsleden avklarad och tranor och åter tranor!

Mars 2019Posted by Roland Fors Sat, March 30, 2019 08:06:22
Så är då Skåneled 3, Ås till åsleden mellan Åstorp och Brösarp, 162 km avklarad. Jag avslutade med 44 km i tisdags, då jag sprang från Timan till Brösarp. Jag sprang hela leden på fyra dagar och som vanligt kan allt ses på min sida www.skaneled.se, där det nu också finns en sammanfattningsfilm på 7 minuter över hela leden.

I veckan har jag också varit och sett tiotusen tranor. Ja, kanske inte alla men vi här i Skåne har i stället för Hornborgarsjön, ett ställe, ett vattenrike som heter Pulken, där det i torsdags var 10400 tranor som rastade. Så för er som ev läser detta och inte har så långt till Pulken utanför Yngsjö, åk och titta för om någon vecka är det för sent för då drar de mot norr. Det är en fantastisk syn att se tranorna sväva ner från skyn och se dem dansa. Man ser dem väldigt fint från fågeltornet där. Fast bilden jag tog är ju bara med mobilen så de syns kanske inte så bra. I verkligheten syns de bättre.En upplevelse, liksom att uppleva den gamla tågstationen i Brösarp, där man kan åka ångtåg på sommaren. Åkte förbi den gamla stationen där på hemväg från Pulken och åkte sedan ner till Stenshuvuds nationalpark, där man nu kan se Blåsippor i trängsel. Avnjöt sedan, den kanske godaste äppelkakan i hela Skåne, på Kiviks musteri. På tal om blommor i trängsel så är det fantastiskt att gå över den gamla centrala kyrkogården vid Gustav Adolfs torg i Malmö och se de stora fälten med Scilla. Fantastiskt, gick där igenom i går fredag, då jag bl a var i Malmö för att hämta min nummerlapp till Simris Alg Ultra, som går av stapeln om exakt 14 dagar, den 13 april. Tog några bilder men blev skit, så här är en från Tripadvisor, tagen för några dagar sedan.Kommande vecka blir det dock varken spring i längre distanser eller utflykter för från och med i dag jobbar jag 52 timmar, så då blir det det mest jobb, att äta, sova och glo på TVsmiley men i alla fall springa kortare distanser längs med havet här i Ystad eller i Sandskogens motionsspår.

Sedan laddar jag för Simris Alg Ultra som blir en slags utvärdering av mitt vänstra knä och om jag är kapabel att springa långt med tidspress. Tidspress har jag ju inte när jag springer Skåneleden, för det är bara njutning! Den tredje Skåneleden, SL5 Öresundsleden, som går från söder om Ängelholm till Malmö och även inkluderar Ven och Falsterbonäset sätter jag i gång med efter ultran.Nya vårtecken och tacksamhet att än en gång få vara med och se!

Mars 2019Posted by Roland Fors Sun, March 24, 2019 21:41:32

Efter en härlig vandring på en dryg mil med frun i Drakamöllans och Kumlans naturreservat utanför Brösarp i går lördag kände jag för att ta mig an ett par Skåneledsetapper i dag söndag den 24 mars.

Jag åkte tåg till Höör i en timme och 40 minuter, sprang sedan i en transportsträcka från Höör station till Bjeveröd, en sträcka på knappt nio kilometer för att sedan stå på startlinjen och ta mig an två Skåneledsetapper. Först från Bjeveröd till Ekeröd, en sträcka på knappt 13 km kilometer och sedan dagens andra etapp från Ekeröd till Timan, 13 km. Dagens totala spring inkl transportspringet blev ”bara” 35 km. Fast bara och bara är kanske fel ord!

I helger är det svårare att åka med Skånetrafiken, så i Timan var frun och hämtade mig, vilket jag var mycket tacksam för då, jag var mycket seg i benen mot slutet. Även att det bara var 35 km spring så var det ganska tufft spring den första hälften. Upp och ner på underlag som var stenigt och med rötter, nedfallna grenar och här och där vått. Nog om det. Men ska jag klara Simris Alg Ultra så måste jag ha maximalt spring i benen under nio timmar, det blir tufft men jag ska försöka. Bara tre veckor till start nu.

Mina vårtecken i dag var att jag såg en citronfjäril strax efter att jag lämnat Ekeröd och tittade ner i några myrstackar där det verkligen var full aktivitet. Utanför Höör såg jag också om inte fält med vitsippor så i alla fall några stycken/kvadratmeter. Så nu jäkla är våren här på riktigt. Jag blir lika förvånad varje år men också så jävla glad att jag får vara med och uppleva det en gång till. Tack världen och mina föräldrar som gav mig hyfsade gener. Tack också själens befrielse genom springet!

I veckan kommer jag att avsluta Kust till kustleden med att springa de tre sista Skåneledsetapperna och nå slutstationen i Brösarp. Den sista etappen, kommer jag att springa en gång till igen, då den även ingick i Österlenleden som jag sprang för en månad sen, men så blir det på några ställen, så då är det bara att kuta på igen.

Sedan ska det bli roligt och omväxlande att byta miljö till Öresundsleden med hav och hav och åter hav! och som sagt: om mitt spring på Skåneleden kan ses och följas på www.skaneled.seVårdagjämning med balans och årets första vitsippa!

Mars 2019Posted by Roland Fors Thu, March 21, 2019 16:57:25

Så har vi då åter haft en vårdagjämning med lika mycket mörker som ljus och nu blir det bara ljusare, ca 4 min/dag. Härligt! Om en dryg vecka, då vi går över till sommartid så är det ljust ända till åtta på kvällen, vilket i a f jag tycker om. Annars har det ju varit diskussioner om det här med sommartidens vara eller icke vara. Nog om det, och ett beslut som jag i a f inte ska deltaga i eller lägga mig i. Det får bli som det blir. Hur som helst så är det nu i a f exakt balans på dag och natt.

Balansen här är också bra tycker jag. Ibland har jag lite lätt för att gå igång lite för mycket i mina olika projekt och de blir liksom ett med mig. Så känns det i a f inte med Skåneledsprojektet som jag tycker att jag har bra distans till i förhållande till det övriga livet.

Var ute och kutade den längsta dagsetappen hittills i tisdags, 52 km Skåneled + 3 km transportspring till busshållplats. Från Skäralid, Söderåsens nationalpark till Bjeveröd som ligger mellan Södra Rörum och Ludvigsborg i Fulltofta strövområde. Kändes faktiskt rätt bra med mina knän och orken var också helt ok. Nu springer jag ju inte precis i någon hundrametersfart utan det är nog mer lik snigelns framfart ”skrattar”. Så ser ni mig komma kutande så gör gärna som texten på bilden för att inte skrämma upp mig i min tankevärld jag springer i.smiley Fast å andra sidan så är det ju tur att gubben inte ska vara ute på så många bilvägar och örla!smileyMen jag är stolt över mig själv, 70 bast och fortfarande med spring i benen. Jag slår mig dock inte för bröstet för jag vet att vad som helst kan hända när som helst så jag är bara så ödmjukt jävligt mycket TACKSAM!

Och det fantastiska när jag var ute och sprang var förutom vårfåglars sång, solens värmande strålar, DEN FÖRSTA VITSIPPAN! Inte stor, bara knappt uppe över fjolårslöven som täcker marken, men ändå lika fullt och fast en VITSIPPA!!! Min första i a f. Kan ses på bilden!

Och med den vitsippan hälsar jag våren och hälsar till er få läsare och önskar er en underbar vår och sommar! och för att se vad jag springer härnäst så kolla in min sida skaneled.seSå har man då börjat springa Ås till åsleden, SL3-leden.

Mars 2019Posted by Roland Fors Sat, March 16, 2019 18:14:54

I måndags morgon kl sex satte jag mig på tåget i Ystad för transport till Åstorp, där jag var kl 08.11 efter två tågbyten. Skåneleden börjar precis vid stationen så sedan var det bara att kuta på i fyra Skåneledsetapper och i 4 mil innan jag nådde Skäralid i Söderåsens nationalpark, som kan ses på bild där jag väntar på bussen som ska föra mig till Stehag för att därifrån ta tåg hem till Ystad. Film och foton om den etappen finns på min sida skaneled.se SL3-leden.
Det var minusgrader när jag slutade springa i Skäralid så då började jag frysa rejält. På bussen var det varmt som i en bastu. När jag sedan skulle stå i Stehag i ca tio minuter efter den värmen och ut i minusgrader med kläder som var svettiga så började jag skaka av köld. Jag kunde inte sluta. Hela överkroppen bara levde sitt eget liv. Gick dock över ganska fort då jag kom på tåget mot Ystad.

Många ord om köld men så kan det bli när man ska ta sig hem i några timmar i de kläderna man sprungit i och inte får duscha. Kan ju verka snuskigt men jag kan inte bära med mig så mycket packning, så det får bli så ibland. Nog om det!

Under veckan har jag sprungit sammanlagt ca 80 km vilket är klart godkänt. Mitt minimum är 5 mil men det klarar jag oftast inte den veckan då jag jobbar 52 timmar.

Om exakt fyra veckor lördagen den 13 april går Simris Alg Ultra, 61 km av stapeln. Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning. Förra årets målgång var ju sen, bara tre minuter innan målet stängde och ska jag klara loppet så lär det bli ungefär något liknande i år. Jag springer dock långsammare i år p g a att jag inte vågar för mitt vä knä, för hellre springa långsamt än inte alls.

Mitt Skåneledsprojekt är årets viktigaste utmaning och den får jag inte missa. Jag vet att den bara blir tuffare och tuffare med längre dagsetapper och oftare spring om jag ska klara hela till sommaren. Nu i veckan kommer jag att åka tåg till Stehag för att därefter åka buss till Skäralid och där fortsätta mitt spring, som jag räknar med blir drygt fem mil till Bjevröd, ca 3 km från Ludvigsborg. Där kan jag sedan ta buss till Hörby för att byta till buss mot Sjöbo och där byta för buss till Ystad. Som ni märker är det mycket logistik och planerande. Vill springa färdigt Ås till åsleden innan jag tillsammans med 350 andra startar i Simrisalg Ultra i Simrishamn den 13 april.

Ja i dag blev det nästan bara ord om Skåneledsprojektet och spring men så lär det bli mer och mer framöver. I sommar kommer ju loppet jag så gärna, så gärna vill deltaga i och klara, Swedish Alpine Ultra, Nikkaluokta till Abisko nästan 11 mil den 20 juli.

Avslutar med ett par bilder från i måndags på min färd från Åstorp till Skäralid:

Det är faan så vackert i Skåne och att få springa Skåneleden vid 70 års ålder är en bonus och kunde ju inte låta bli att sjunga in min Skåneledssignatur, vilken kan beses, höras här "skämsvarning"!smiley
Next »