Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km, började jag få ont i ljumske, bröst och rygg. Så i stället för att springa 30-40 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör + 2 diskbråck i ryggraden".

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen om min rehab, träning och besatthet att klara tre ultror. Jag är seriös men driver mycket med mig själv och min ålder för tror att jag är mer tonåring än gubbe. Jag bevarar dock älskad familjs integritet. Efter Kullamannen Ultra går bloggen i graven men inte jag för då väntar nya utmaningar.

Strategier och magiska under

November 2017Posted by Roland Fors Wed, November 29, 2017 13:27:42

Massor av fysisk träning är ett måste om jag ska klara mina ultralopp nästa år men lika viktigt är att ta mig an loppen med väl genomtänkta strategier. Den tredje ingrediensen är min udda tro på magiska äppelkrafter, om det kanske inte räcker med mina egna.smiley Att ta helt slut och bara röra sig framåt med en hastighet på en km per timme och se världen som i ett töcken har jag varit med om, så det vill jag inte vara med om igen. Det gäller att springa med pannben och inte med huvudet under armen.

Måndag – ingen fysisk träning bara strategitänk
Gjorde ingen motionsträning i måndags mer än gick en morgonpromenad på ca 6 km. Jag kände inte för mer fysisk aktivitet den dagen. Funderade däremot väldigt mycket på bra strategier för att klara min trippel i ultralopp nästa år.

För Österlen Ultra är mina strategier förutom att springa i lagom tempo att försöka undvika att springa alltför mycket i sanden på stranden för den är tung, mycket tung och kan suga musten även ur en mycket vältränad. Jag ska också gå i varenda backe samt dricka ett par liter vätska precis innan loppet. "Hellre kissa än missa".smiley Då detta lopp ”bara” är 6 mil långt och högst får ta 8,5 timme behövs inte så mycket extra energi under loppet. Vätskepåfyllning då och då samt lite energigel och det man bjuds på vid matkontrollen räcker.

Strategin för Swedish Alpine Ultra blir att be att få hänga på någon som gjort loppet tidigare och räknar med en tid på 22 – 24 timmar. Jag behöver ha vägledning för jag kan lätt springa/gå bort mig, då jag är lite förvirrad ibland.smiley Här behöver jag äta ofta för att fylla på energiförrådet och alltid lite över gränsen vad kroppen behöver. Så i ryggsäcken måste det finnas massor av lättviktsenergi och noga uträknad, planerad. Vill inte riskera att gå energitom och sedan inte återhämta mig. Vet ju hur det känns och hur omöjligt det är att därefter ta sig framåt. På Swedish Alpine Ultra ska jag springa med tredelade stavar som jag kan fästa på min ryggsäck när de inte behövs. Vatten är inga problem då det finns överallt längs leden.

Strategin för Kullamannen Ultra är att springa 5 mil de första 6 timmarna, då det är ljust, för att sedan gåspringa under de mörka timmarna och försöka ta mig fram elva mil totalt till kl 7 på lördagsmorgonen då det åter börjar ljusna och det har gått 20 timmar. Då har jag 16 timmar på mig på de sista fem djävulska milen på Kullaberg, vilket kommer att behövas för mig, då det stundtals kommer att bli krypklättring framåt. Det är då mina stavar som jag kommer att ha med mig verkligen behövs. Under detta lopp fordras massor av energiintag med i ryggsäcken. Jag måste också ha med två bra pannlampor. Då det kan bli så mycket som 20 timmar mörkerspring så måste jag också ha med extrabatterier så att man plötsligt inte står där i mörkret och får förlita sig på en eventuell månes sken. Nej det går inte, då är det kört.smiley

Tisdag - backträning
För första gången på 10 månader la jag in ett pass med backträning i den i Höör närbelägna Frostavallens sedan över 30 år nedlagda slalombacke, som då hade lift. Liften lades ner efter den helg då Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Jag var och åkte skidor där på lördagsmorgonen och när jag kom hem fick jag chockbeskedet, vår statsminister var mördad.

Jag hade tänkt springa 10 turer upp och ner med några minuters vila mellan gångerna men jag fick ge mig efter 6 turer. Då jag kom upp på toppen så slog hjärtat så det hördes utanför kroppen tror jag och den höga andhämtningen fick en förbipasserande att undra om jag var sjuk. smiley Trots att backen bara är ca 100 meter lång så sög den all must ur mig så att springdistansen efter backträningen bara blev 5 km i stället för planerade 10.

Onsdag - halvmara
På förmiddagen i halvklart ganska varmt väder och efter att ha ätit en rejäl tallrik nudlar och druckit en dryg liter vatten sprang jag min asfaltshalvmara, som är en km längre än en riktig (22 km). Har aldrig med mig dricka då det inte är längre, bara en mandarin i klyftor, som jag tog då jag passerade banans mittpunkt i Södra Rörum. Det gick hyfsat men det gick mycket långsamt, nästan 2,40. Men jag hade aldrig räknat med att vara så här långt framme i min rehab tre månader efter min operation. Det är magiskt och lite av ett under så varför inte en länk till "Herreys "Blixtar och dunder och magiska under……. I mina gyllene skor" (röda Asics löpardojjor)

De livskraftiga och magiska äpplena
Vi har ett gammalt äppelträd i vår trädgård. Det är cirka 70 år gammalt (ungefär som jag). Det bär årligen massor av frukt till glädje för alla våra fåglar som hittar hit på senhösten och vintern då det är svårt att hitta föda i naturen. Frukterna är inte så goda så därför låter vi dem bara ligga kvar under trädet när de faller ner för att fåglarna ska ha mat. Just idag ligger det väl ca 400 äpplen under trädet. Äpplen som i första hand björktrastar och koltrastar ihärdigt äter av.

Uppe i äppelträdet sitter det ca 100 äpplen kvar, som nu för en tuff kamp mot den begynnande vintern för att överleva och hänga kvar så länge som möjligt. Jag brukar varje år se ungefär hur länge det sista äpplet sitter och det varierar beroende på kyla och vind men en bra bit in i december är inte ovanligt.

I år har jag fått en speciell tro på att om jag äter upp precis allt av de tre sista äpplena på trädet så ger de mig superkraft så att jag klarar alla tre ultraloppen nästa år. Så nu får jag anstränga mig för att verkligen se vilka de tre sista äpplena är. Skulle jag äta fel äpplen så får jag inte kraften. Så står det i alla fall skrivet i min heliga hjärnskrift ”Naiva önskningar om super, duper magiska krafter”.smiley

Att klara mina ultralopp är att gå under maxtiden som är 8,5 timme för Österlen Ultra 60 km, 24 timmar för Swedish Alpine Ultra 107 km och 36 timmar för Kullamannen Ultra 161 km. Jag kan med glädje, lycka och stolthet komma sist i alla av dem bara jag kommer några sekunder innan maxtiden går ut för då är jag den vinnare som Abba sjunger om i ”The winner takes it all ".

Skönt att nu inte längre känna sig som en ”skadskjuten kråka”, som Mikael Wiehe sjunger om i Flickan och kråkan . Nej, tvärtom jag är i sjunde himlen och seglar sakta framåt med en stor jäkla fallskärm.smiley Efter nyår börjar jag åter jobba igen. Mitt mål med jobb är att jobba på min tjänst till jag fyller 70 och sedan ställa upp som vikarie när jag behövs i några år ytterligare om jag får vara frisk. Det betyder mycket för mig att känna att jag behövs.Shame on you!

November 2017Posted by Roland Fors Sun, November 26, 2017 17:48:43

I dag så skäms jag över min blogg och det fullständigt ointressanta jag skriver. Jag skäms över den självcentrering jag haft och fortfarande har. Jag skäms så in i helvete då jag läser om Ida Boström, som har en aggressiv cancer men som kämpar ursinnigt för att få leva och vara mamma ett tag till. När man läser om Ida Boström så förstår man att hon är en kämpe som få och att hon är en fantastisk människa. Hennes kamp finns att läsa i artiklar i Expressen (länk) för ett år sedan och i går den 25 nov. Artiklarna är skrivna på ett mycket fint och gripande sätt av Robert Börjesson.

När Ida Boström fick sin cancer bestämde hon sig för att klara en ironman/järnmannen, som är 3,86 km simning sedan direkt därefter 180,2 km cykling och som avslutas med ett maratonlopp på 42 195 m. Visst klarade hon det. Hon beslöt sig också för att söka till läkarlinjen trots sin dyslexi och hon kom in och missade inte en tenta de terminerna hon gick där. Nu kämpar hon för att få leva och att få vara mamma ett tag till och ge sina barn så mycket minnen som möjligt. När man läser om Ida Boström och hennes kamp kan man inte annat än bli oerhört berörd. Jag hoppas på att det kan ske ett under så att hon får vara med på sina älskade barns skolavslutningar i många år till och där och då få höra ”Idas sommarvisa”, sjungas av sina barn. En visa, hon tycker så mycket om.

Att efter ovanstående skriva om banala saker om min träning, att jag varit lite förkyld känns löjligt och jag får plötsligt bara lust att lägga ner bloggen. Jag väljer ändå dock att ha den kvar för även om det är få som läser den, då den som sagt både är futtig och banal samt jävligt ointressant så är den ändå en viss hjälp för mig i min strävan att klara av mina mål. Det hjälper ju ingen människa att jag slutar skriva men å andra sidan så hjälper inte mina inlägg någon heller.smiley

Så tillbaka till en egotrippad gubbes röriga tankar om träning samt all annan jävla skit jag skriver. Ett skrivande som förmodligen sker som någon jävla form av självterapi. Jag brukar också säga att jag skriver lika fort och illa som jag tänker, så det går i en jävla fart utan vidare eftertanke.smiley

Jag överlevde även denna gång en MR-rörsröntgen utan att drabbas av panik. Det var faktiskt lätt, då de placerade en kamera /spegel över huvudet så att man kunde se sig själv och mynningen av magnetröntgenröret. Det har jag aldrig varit med om förr och det minskar antagligen väldigt mångas alarmtryck i panik och att röntgen måste avbrytas. Men hur som helst så får jag nu gå och vänta på ett besked ända till Lucia den 13 dec, då jag har en telefontid med min opererande läkare. Inser att jag faktiskt är lite rädd för att de celler som bildade den tumör som opererades bort, finns kvar och kanske växer eller sprider sig och ändrar karaktär från snälla till aggressiva. En rädsla som troligen är helt obefogad men som ändå finns där. Trots min ålder så vill jag leva länge till, i alla fall så länge jag kan röra mig och kan tänka och inte bara är en börda, som mina barn tycker det är jobbigt att hälsa på för att jag är dement och inte känner igen dem.

Trots lite lätt förkylning under senare delen av veckan så har det i alla fall blivit några mil (4) med gångspring och stavar i en fortfarande mycket blöt och geggig terräng. Har nog aldrig upplevt blötare underlag någon höst tidigare och den ”suger” verkligen.

I dag, söndag gjorde jag en trippelträning. Började dagen i gryningen med knappt tre mils cykling på två hjul på delvis lite halt underlag. Fortsatte (var bara tvungen att för första gången sedan i somras) enhjulscykla ca 6 km på en grusad skogsväg, vilket skedde utan fall och incidenter men med mycket möda och stort besvär. I och med att det är en 36-tums enhjuling jag sitter på, så sitter jag mycket högt med fötterna en bra bit från marken. Det är för det första svårt att komma igång med första tramptaget och även att hoppa av på ett mjukt sätt. Det är dock inga problem om man tränar ofta. Men idag gick det inte så bra och varje avhopp som inte var mjuka kändes som en elektrisk stöt genom ryggen. Det måste också sägas att det inte är med enhjulscyklande som tvåhjulscyklande att har man en gång lärt sig det så sitter det i ryggraden utan det fordras hela tiden övning. Trippeln fullbordades på seneftermiddagen med en löprunda på ca 7 km i närbelägen terräng i mörker med pannlampa, vilket jag måste öva mycket på. För det ska sägas att även i kända trakter blir omgivningarna inte alls så lätta att känna igen i mörker med en ljusstråle som bara lyser upp vägens underlag 5 – 10 meter framför. Fast det finns förstås mycket bättre pannlampor än vad jag har och i en bra sådan ska jag investera innan jag ska ta mig an Kullamannen Ultra nästa år den 2 - 3 nov.

Efter dagens trippelträning förstår jag vad som väntar och att det inte bara är att sätta ut skorna. Nej, stenhård träning med distans i både ljus och i mörker, intervall samt backträning i timme efter timme kommer att behövas. Än så länge så knackar jag bara på dörren till kvantitativ och kvalitativ träning. Jag ska ta det lugnt året ut för att sedan vid årsskiftet hoppas kunna höja ribban rejält.

Avslutningsvis: förlåt denna blogg som är mer att likna vid en personlig dagbok utan allmänt intresse men med vissa offentliga efterlämnade fotspår. Fotspår som likt verkliga fotspår i yrsnö snabbt fylls igen och inte syns så länge.

Så varför inte avsluta inlägget med en länk till ett av de vackraste inslagen på våra idrottsgalor över bortgångna idrottsprofiler. Ja det är vad jag tycker förstås. När Lisa Miskovsky sjunger ”Fields of Gold” 2012 för att hedra minnet av bland annat Sven Tumba, Ricky Bruch, Garvis Määtä, Kjell ”Hammarn” Johansson, Rickard Holmlund, Jan Svanlund, Sven ”Plex” Pettersson och Stefan Liv.Ta mig tillbaka på spåret

November 2017Posted by Roland Fors Tue, November 21, 2017 19:02:43

Denna blogg skulle enbart handla om min kamp och träning och mina tre löpmål för 2018 men har i de senaste inläggen spårat ur fullständigt känner jag. Så med hjälp av Darins ”Ta mig tillbaka” så försöker jag växla in på rätt spår igen med att ställa den klassiska frågan: ”Vart är vi (jag) på väg”. En fråga som från den 8 december åter ställs i ett av de mest sedda TV-programmen någonsin ”På Spåret”. Ett TV-program som jag mer än gärna följer och försöker lista ut resmålet med hjälp av de många gånger oerhört kluriga ledtrådarna som ges.

Så frågan är nu: Vart är jag på väg?

Resa ett: Konduktörens första namngivna station är inte resans start. Slutmålet är inte där de flesta stiger av utan det är ändstationen i bygd med av mäklare tänjbara gränser.

Resa två: Startar inte långt från den plats där Nils taxade ut och flög mot flyttbar stad till ”vägs ände” och där annan slags väg börjar.

Resa tre: Jag lämnar dubbelön via sjö för att i strömförande vatten ta mig förbi klippsamhälle i bestämd form till slutmålet med mången sådan gök.

Svaren på de tre resmålen är givetvis något som har med mina tre ultralopp nästa år att göra och om jag är klurig eller helt crazy vet jag faktiskt inte. Jag får i alla fall inte mer sväva iväg ut på okända vatten och tro att jag är en Ranelid och hänga ut mina skämskuddebanala dikter mer. Usch nu rodnar gubbjäveln som han gjorde i tonåren, vilket jag kanske borde göra för mina "på-spåret-resor" också men skit samma. Att jag har kommentarmöjligheten stängd av personlig hänsyn innebär väl att jag i alla fall har lite självinsikt. smiley

För att inte hålla eventuella läsare på sträckbänken eller i funderingar så ges svaren och förklaringar till ledtrådarna nedan.

Den första resan startar i Höör (Ni vet Hässleholm och Höör sen) med tåg som går mot Lund och Malmö där de flesta stiger av men tåget går sedan vidare till Österlen. Ett område som gärna fastighetsmäklarna gör större för att få sälja hus som ligger på vischan men i Österlen. Ändstationen och svaret på resa ett är Simrishamn som också är starten på Österlen Ultra den 14 april.

Resa två går i Nils Holgerssons fotspår fast inte på en gås utan med flyg från Sturup till staden Kiruna som håller på att flyttas. Sedan vidare transport till Nikkaulokta där vägen slutar men där vandringsleden till Kebnekaise och Kungsleden upp till Abisko går. Nikkaulokta är startplats för Swedish Alpine Ultra den 14 juli.

Resa tre börjar i dubbelön, Höör med paddling över Ringsjön till Rönne å, förbi Klippan och till slutmålet Ängelholm, som kallas för lergöksstaden. Ängelholm ligger mellan Bjärehalvön och Kullahalvön och där springer jag förhoppningsvis förbi den 2 november i loppet Kullamannen Ultra. Har förresten paddlat Höör - Ängelholm via Ringsjön och Rönne å ett flertal gånger. Det är en lättpaddlad sträcka med lugnt vatten och ström i färdriktningen (ca 10 mil). Vid Klippan kan man se Kungsfiskaren, den mest exotiska fågel vi har i Sverige, vad gäller färger. Jag har alltid sett den då jag paddlat där. Visst är den vacker.Puh äntligen ett inlägg med anknytning till mina Ultralopp nästa år, bortsett från .... smiley och visst har den här bloggen ändrat karaktär från den 13 september då jag började skriva till idag men den är äkta, speglar mig, mitt tänk osv. Det är sannerligen intressant för mig själv att se den förändringen i ord och bild som sker (kanske lite väl starkt att kalla det utveckling). Men i alla fall en utveckling efter en operation där jag då varken visste om tumören var allvarlig eller hur operationen hade lyckats.

I morgon ska jag ligga inne i ett MR-rör på Lunds Sjukhus för en röntgen av ryggraden och den borttagna tumören. En kontroll för att se att allt är ok. Förresten så kan nog vem som helst känna lite klaustrofobi i en sådan. Jag brukar ta ett djupt andetag när jag körs in, sedan blundar jag och lyssnar på musik och peppar peppar hittills har det alltid gått bra. Vore inte roligt att få panik och sedan behöva göra om röntgen, då den ibland kan ta nästan en timme. Bara för att man kan verka psykiskt stark genom spring mm så är det ju därmed inte sagt att man klarar allt hur lätt som helst. Nej då men genom att våga visa sig svag eller rädd för saker så visar man sig stark tycker jag i alla fall. Hur som helst så får jag ett medicinskt svar på om allt är ok efter min MR-röntgen.

Träningen ”löper på” som jag skrev i söndags och jag springer nu på tider som innan jag började få problem av tumören. Hallelujah! Pentatonix.

WALLANDER, NU JÄVLAR BLIR VI GRANNAR!

November 2017Posted by Roland Fors Sun, November 19, 2017 18:58:29

VI SKA FLYTTA TILL YSTAD! Äntligen har vi hittat en lägenhet som uppfyller vår kravlista. Vi ska flytta till en stad där polisen Wallander med sin stab löser alla brott och fall vilket känns oerhört tryggt. smiley

Skämt åsido så har vi nu efter åratal av funderande och ett år med aktivt sökande funnit en lägenhet som vi vill ha (dock inte på Mariagatan där Wallander bor). Vi har med all säkerhet lagt ett alldeles för högt bud men hellre lite för högt än att plötsligt befinna sig i en nervös budgivning som kan sluta var som helst. För med 25 tkr – 50 tkr i högre bud åt gången så märks inte höjningen så mycket varje gång. Vi fick dock ge avkall på havsutsikten men det är fin utsikt ändå, över stadens hustak och över ett grönområde och ingen som helst insyn, samt högst upp i huset och på gaveln med en stor härlig inglasad balkong i västerläge. Lägenheten är helt totalrenoverad i en öppen, neutral och modern design. Stadens torg når vi på ett par minuter, vilket var viktigt för alla kvällspromenader vi ska göra i gränderna bland de gamla husen.

Så nu jävlar Ystad, nu kommer vi. Ska bli helt underbart att komma till havet igen. Jag som växte upp i Kalmar och då i stort sett alltid hörde vågornas kluckande eller mistluren som ljöd i Kalmarsund då det var dimma. I morgon kl tre skriver vi kontrakt och sedan flyttar vi när Ystad börjar vakna upp till våren och bor in oss innan alla dessa hundratusentals turister invaderar Ystad i juni till och med augusti. Så nu är det läge att börja leta efter ett windsurfingkit och börja windsurfa, vilket jag har tänkt i många år men då vi bor inne i landet så har det varit lite för besvärligt. Men nu så och man är aldrig för gammal för någonting. Det tar kanske bara lite längre tid att lära sig och många badgästers skratt, men vad gör det?smiley Jag lärde mig ju cykla enhjuling som drygt 50-åring, och enhjulade Haparanda - Ystad som 57-åring, så det kommer säkert att gå bra.

Vi har bott i vårt ganska charmiga hus med en fantastisk utsikt över Höör och med en stor och i stort sett insynsskyddad och mycket barnvänlig samt aktivitetsmöjlig tomt i 22 år. Där hade barnen en stor trädkoja med fönster och dörrar 5 meter ovan mark, där har vi spelat fotboll, krocket, badminton, haft fem– och tiokamper. Ja till och med åkt skridskor på uppspolad liten isbana. Ja det har varit en dröm att bo här med barnen. Så jag hoppas vi kommer att sälja huset till en barnfamilj som sedan kan få det lika underbart som vi har haft. Med nytt tak och bergvärme så kan man känna sig ganska trygg även om huset är byggt 1946. Men vi har bara varit två ägare sedan det byggdes för 71 år sedan. Visst kommer vi att sakna huset lite, men bara lite för samtidigt är det som att börja skriva på ett nytt kapitel i ens liv då man flyttar och skapar nya traditioner och aktiviteter samt träffar nya okända människor.

Bilden nedan visar mig stående vid en strand ett par km från Ystad centrum för ett par år sedan. Då skrev jag den dikt som finns i bilden nedan. Jag satt då i en solstol och fascinerades av vågornas upprördhet över att nå land och gjorde då jämförelsen våg – människa.

Är mycket medveten om mina bristande förmågor som poet smileymen då det är roligt att skriva kan man väl göra det ändå. Så då jag satt där i solstolen var jag lite nostalgisk och tänkte på alla dem jag känt, alla gamla vänner och min gamla kärnfamilj, som inte längre finns.

Det viktigaste med den "banala" dikten, eller vad vi nu ska kalla den, är budskapet att man måste passa på att leva nu innan det är för sent om man nu inte tror på ett liv efter detta och himmelens paradis förstås. Men jag tror att paradiset och helvetet bara finns här på jorden och att det i mångt och mycket är upp till mig att skapa ett eget litet paradis. Samtidigt är jag medveten om att yttre omständigheter kan göra ett liv väldigt jobbigt (t ex barn dör, plågsam sjukdom, handikapp, skilsmässa mm mm).

Visst ja, det var ju träning och spring den här bloggen skulle handla om. Men nu springer jag igen som bara faan. Ja som bara faan var väl kanske att ta i men nu är det en mil spring minst om dagen som gäller och ungefär på de tider jag sprang på innan jag började få mina problem. Så vad gäller korta springet så är det lugnt. Behöver dock mer konditionsträning förstås. Har i helgen också förutom all annan träning också simmat, vilket känns jäkligt bra för hela kroppen och också knoppen för jag känner mig så skönt avslappnad efteråt, som ett sunt nervlugnande piller.

Vad passar inte bättre att avsluta detta blogginlägg med Peps Persson och hans Blodsband i ”Oh boy, vilket vackert väder” för då tänker jag på Ystad, fest och sommar vid stranden och SKÅNE när det är som allra bäst!Slutfas i rehabiliteringen och "In Memorium"

November 2017Posted by Roland Fors Thu, November 16, 2017 06:50:34

I går var jag hos min supersjukgymnast, ja vad ska man kalla en person som inser vad läkare inte inser och ser vad en vanlig röntgen missar, en tumör. Fast hon visste ju förstås inte att det var en tumör utan mer att det var något som inte stämde med mig. Mina smärtor, mina handikapp stämde liksom inte med att ”bara ha ett diskbråck”. Nu bagatelliserar jag verkligen inte diskbråck som kan vara av mildare grad och till graden ”fasansfullt” där den drabbade ligger i fosterställning och skriker ut sin smärta. Jag har haft den första typen och nästan den andra även om jag inte då låg i fosterställning utan kunde stå på benen med ryggen böjd i 90 graders vinkel men med jäkligt jobbiga smärtor.

Så då min superduktige sjukgymnast märkte att jag bara blev sämre och sämre under hennes behandling i våras så tog hon initiativ till möte med en ortoped, som i sin tur skickade mig till MR-röntgen av ryggen. En röntgen som utöver två diskbråck också visade en tumör och därmed förklarade vad mina olika smärtor i ljumske, bröst, mage och rygg berodde på.

Så tack än en gång snälla duktiga Britta för utan dig så hade jag antagligen stått på ruta ett än och famlat i mörker och bett någon bön till någon handpåläggare eller utdrivare av onda andar. En utdrivare av onda andrar hade jag kanske behövt ändå smileymen nu klarade den svenska sjukvården till slut mina bekymmer på ett föredömligt sätt. Problemet med sjukvården idag är att få en tid, att komma till rätt vårdcentral, rätt doktor, som tror på en och vill lägga ner lite jobb och resurser på felsökning och inte bara menar på att det går över eller är åldersrelaterat och därmed bortkastade resurser eller att man är hypokondriker.

Sista fasen i rehabiliteringen, som jag nu går in i innebär styrketräning så att jag ska kunna lyfta (normala lyft på 25 – 50 kg) igen och kunna bära en ryggsäck för vandring. Så ryggen måste tränas hårdare med tyngre hantlar, tuffare program och mer motstånd på roddapparaten t ex. Vad gäller springandet så känner jag att jag är färdigrehabiliterad och att det nu bara är vanlig löpträning som gäller för framtiden men med en successiv klok upptrappning.smiley

För 12 år sedan dog min käre bror Hans. En storebror 4 år äldre än mig och som när jag var liten alltid beskyddade mig och alltid lät mig vara med honom och de äldre killarna. Vi hade ett fantastiskt fint förhållande då vi var små och tonåringar och in i vuxenlivet som var helt utan bråk, avundsjuka och vi slogs aldrig. När min bror började jobba såg han alltid till att ge mig de där fina födelsedagspresenterna och julklapparna som pojkar ville ha. Min bror var oerhört snäll mot mig och han ställde alltid upp för mig.

Käre bror, kära Hans! Jag saknar dig oerhört mycket och våra samtal om allt, våra gemensamma minnen och vårt lika stora idrottsintresse som gjorde att vi ofta åkte på matcher, idrottsevenemang tillsammans. Det är som sagt 12 år sedan du och strax därefter pappa dog bara drygt ett halvår innan fotbolls-VM i Tyskland, som ni såg fram emot fotbollsfantaster som ni var. Ni hade sett fram emot VM i Ryssland nästa år lika mycket och jag är säker på att ni kommer att sitta på något moln över Ryssland tillsammans och titta på alla matcher som Sverige spelar och även alla andra matcher så klart. I mitt hjärta finns du käre bror alltid nära och det går inte en hel dag utan att jag minns något roligt vi gjorde tillsammans. Tack käre bror för att jag fick vara din bror och för att du tyckte om mig så mycket som jag vet att du gjorde.

Precis som med pappa paddlade du och jag ut på en sista färd tillsammans då jag strödde din aska utanför den ö i Ronneby skärgård som du älskade att vara på. Den ö som du alltid gick till med din båt och där du ankrade många dagar och nätter. Här är en länk till Aviciis låt Hey Brother som när den spelas gör att jag tänker ännu mer på dig kära Bror, Kära Hans.

I övrigt: löpning, promenader, simning, rodd, motionscykling, hantlar och träningsprogram a la sjukgymnast allt med 2018 års ultralopp som stora mål.

Förresten så är det nu i alla fall en person som tror att jag ska klara Kullamannen Ultra nästa år, Britta min sjukgymnast. I övrigt är det tummen ner eller vädjande att inte utsätta mig för som de säger, den nästan omänskliga ansträngningen för en gammal gubbe, som jag. Men nej för helvete, det är mitt mål och jag är envis. Men visst är jag inte redo, skadad eller sjuk så kastar jag självklart in handduken för även om jag är envis så kan ju även jag, trots diverse brister av sunt förnuft och klokhet, fatta nödvändiga beslut. Men där är vi absolut inte nu.


VI ÄR I VM ALLT ANNAT ÄR PEANUTS NU!!!

November 2017Posted by Roland Fors Mon, November 13, 2017 22:45:35

Det finns inga ord, Sveriges landslag är SUPERHJÄLTAR och är i VM i Ryssland 2018

HURRA HURRA HURRA HURRA HURRA och vad bättre att avsluta inlägget med
vår vackra fina nationalsång "DU GAMLA DU FRIA"!!! när hela Friends sjöng inför första matchen, som Sverige vann!

Nu gäller det bara att få med Zlatan i laget igen! Men inte faan kan han tacka nej!

Farsdag, fars testamente och farsdomen

November 2017Posted by Roland Fors Sun, November 12, 2017 21:20:20

I dag på Fars dag, när solens första strålar tog bort det sista av nattens mörker trädde jag fötterna i mina röda Asics springdojjor och gav mig ut på en träningshalvmara på asfalt (ca 22 km). En halvmara som jag ofta sprang innan jag fick mina problem med rygg, ljumske, bröst- och magmuskulaturen och som har sin mittpunkt precis i Södra Rörum. Allt kändes så bra och jag ville känna hur kroppen skulle reagera på en lite längre sträcka. När jag kände solstrålarna i ansiktet kunde jag inte låta bli att nynna på den gamla men uppiggande låten "Here comes the sun" med The Beatles. En sol som betyder extra mycket för oss som har behov av ljuset för att inte bli deprimerade och jag blir så jäkla glad då jag ser den, känner den.

Under en springtur så dyker det upp hundratals av olika tankar i mitt huvud, en del plågsamma och andra som bomull. Att jag idag på Fars dag rannsakade mig själv i rollen som far var inte speciellt konstigt och inte heller att jag i tankarna skrev ett testamente till mina barn. Ett testamente utan guld och silver men med betydligt viktigare rikedomar ”viktiga ord att leva efter”.

Jag tänker ofta på min mor och far med glädje och idag speciellt på far, som var en kämpe, omtyckt av alla och som ställde upp för mig i alla besvärliga situationer jag hamnade i. Underbart att minnas det och allt roligt vi gjorde tillsammans. Bland annat så var vi alltid ute i naturen varje helg och vi gick på fotboll tillsammans och vi cyklade och campade oss igenom hela Danmark då jag var 12 år. Ett oförglömligt minne för själen. Ja vi gjorde mycket och du var en bra far, kanske lite för snäll.

Dock är det inte med glädje jag minns pappas sista timme/minuter i livet. Pappa låg döende på Norrlidens Sjukhem i Kalmar. Jag satt i en fåtölj bredvid hans säng. När jag suttit där från morgonen, hela dagen och hela natten och det skulle till och bli morgon igen så somnade jag. Då jag vaknade upp en knapp timme senare så sträckte jag ut min hand och tog pappas hand. Hans hand var kall. Min älskade far hade somnat in då jag satt och sov. Det är ett plågsamt minne och inte så fint som jag berättade då min mor somnade in, då jag höll hennes hand och sjöng och visslade hennes älsklingslåt. Men bättre sent än aldrig så här är en länk till Magnus Ugglas "Jag och min far". Du fick dock som du ville då jag paddlade ut i min kajak med din urna med din aska och strödde det i Kalmarsund och slängde i rosor. Tack Käre Far!

I min dom som far så ser jag mig själv som en fantastiskt bra pappa då barnen var små för i allt de och jag gjorde, deltog jag alltid genom att vara närvarande hela jag och inte bara kroppsligt. Jag njöt av att leka, spela fotboll, åka skridskor, åka skidor, bygga kojor, elda och grilla, vara stenåldersman och riddare, ja precis allt. Jag tog mig tid i glädje att läsa, spela spel och lära dem läsa och räkna. Jag fanns inte bara för dem då jag ville det utan när de ville det.

Sedan kom tonåren och då hade jag plötsligt en massa projekt och utmaningar som jag skulle göra. Jag var då inte den fantastiske pappan som jag varit då barnen var små och jag ger mig själv bara betyget ”knappt godkänd”. Jag vet att jag är mycket hård mot mig själv och kanske var jag lite bättre än ”knappt godkänd” men det är jag som ger mig domen och ingen annan. Då barnens mamma alltid varit en fantastisk mamma så betydde min frånvaro under delar av tonåren inte så mycket som det skulle kunna gjort för jag var ju tidvis närvarande både kroppslig och själsligt.Då barnen blev vuxna barn tycker jag att jag åter har blivit en jäkligt bra pappa som man kan prata med om precis allt och som är mycket förstående, ett bollplank och som inte säger att så ska du göra. Även om jag genom livets erfarenhet vet vägar till målet så finns det tusentals andra vägar som kan vara lika bra eller bättre även om de tar betydligt längre tid.

Så under de 2 timmar och 32 minuter som dagens halvmara (22 km) tog kom jag att inse att denna s k träningsblogg egentligen kanske är en självbiografi, ett testamente, ett försvarstal. Så kanske kommer jag till slut att helt ohämmat och utlämnande att släppa på allt jag kan gömma mig bakom och till slut stå där lika naken som jag kom till denna världen.

Slutligen ska det sägas om dagens halvmara: Den tog tid men det viktigaste: JAG KÄNDE INTE AV VÄRK I LJUMSKE, BRÖST OCH MAGE SOM JAG GJORDE INNAN OPERATIONEN OCH SOM DÅ OMÖJLIGGJORDE LÄNGRE DISTANSER! I övrigt så upplevde jag denna Farsdag som väldigt fin med pojkarna som lagade mat som jag gillar och dotter som ringde från Kalmar och hälsade.

Övrig träning:I fredags sprang jag en mil på Långstorpsslingans kuperade, tunga och genomgeggiga stig och i går, lördag sprang jag en mil på asfalt runt Höör. Dessa tre dagar med 42 km löpning har varit en ”kick” och nu känner jag att jag redan innan jul kan ta ut enhjulingen för att köra några mil och kanske tar jag en helmara med lätt ryggsäck, som träning också innan tomten kommer. För att springa med ryggsäck är ett måste både på Swedish Alpine Ultra och Kullamannen. Jag kommer nu också att börja springa då och då i mörker med pannlampa, då det är ungefär så här med väder och mörker den 2 nov nästa år, då Kullamannen körs.

Avslutningen på detta inlägg får bli en hyllning till min käre far och alla fädrar. Här är en länk till "Neil Diamonds Dear Father".Besatt av ett "väsen", besatt av Kullamannen

November 2017Posted by Roland Fors Thu, November 09, 2017 16:09:10

Jag inser att jag blivit besatt av Kullamannen, ett väsen som ingen har sett men som sätter krokben för många. Jag inser också men vill ändå inte inse det att Kullamannen Ultra 161 km egentligen inte är ett lopp för mig med mina diverse krämpor och i min ålder och att riskerna med loppet är mycket stora. Så för att överhuvudtaget ställa upp så måste jag dels vara helt frisk och skadefri, dels vara supertränad och ha varit ute och sprungit många hundra mil i dagar och nätter både i månens sken och i taskigt väder i mycket tuff och kuperad terräng.

Men kanske någon säger och också mitt sällan men ändå ibland förekommande ”sunda förnuft”: Är inte Österlen Ultra och Swedish Alpine Ultra tillräckligt tuffa och räcker inte de som mål för 2018? Jo, egentligen och Swedish Alpine Ultra i bergsterräng är oerhört tuff men i juli är det midnattssol uppe i Lappland, vilket tar bort en svårighetsgrad. Så Kullamannen Ultra är för mig att likna med svenska ultralopps Formel 1, och vilken pojke vill inte köra en F1-bil.smiley
Men visst fick jag mig en rejäl tankeställare efter årets lopp då bara 40 kom i mål och över 100 bröt. Så Kullamannen Ultra och de 16 milen i höstrusk och mörker får väl ses som lite av ett mandomsprov för mig. Visserligen lite sent i livet men bättre sent än aldrig. Fast förresten inte faan sitter manligheten i benen, så jag får nog fortsätta att vara en naiv tonårig pojke i tänket och det visar väl också min blogg ganska väl. En gång i tiden så tog jag mig själv med ett större allvar än i dag och det är i alla fall något som är positivt med att bli äldre för klokare blir jag i alla fall inte.

Läste förresten på en lite halvtaskig och halvseriös sajt om egenskaper man ska ha för att vara en riktig man och en egenskap jag fastande för var: En man ska se sig större än han är. Den egenskapen gillade jag och när man tänker på sånger om en man så associerar jag direkt till Lill Lindfors ”En sådan karl”. smiley

Men punkt slut om Kullamannen och manlighet och till redovisning av min fysiska och mentala träning, som under veckan varit ganska lugn då min närmaste omgivning sagt åt mig på skarpen att inte rusa iväg och äventyra hela rehabiliteringen

Måndag:
15 km löpning i terräng och på grusväg, En halvtimme sammanlagd rodd, motionscykel, hantlar, trampmaskin, balansskiva. Sjukgymnastiksträning av rygg i ca 15 min.

Tisdag:
Mer eller mindre vilodag med bara en ca 8 km lätt naturpromenad på ”Brottets bana”, ett mycket passande namn på en vandringsled (förr ett järnvägsspår) till ett gammalt och sedan länge nedlagt sandstensbrott några kilometer utanför Höörs tätort.

Onsdag:
Lätt morgonvandring i ca 5 km i Fulltofta naturreservat vid Ringsjön (mellan Höör och Hörby). En halvtimmes stationsträning, rodd, motionscykel, hantlar, trampmaskin, balansskiva. 15 minuter med sjukgymnastens träningsprogram. 1200 meter simning.

Torsdag:
Tidig lätt morgonpromenad ca 5 km i Bjävröd i Fulltofta naturreservat. Vid lunch sprang jag 5 km i närbelägen terräng vid Orupssjukhuset och på eftermiddagen gjorde jag alla övningar enligt program av sjukgymnast.

Aktuell status:
Jag känner att min rehab går framåt och min rörlighet blir bättre och bättre. Så förhoppningsvis kan jag vid årsskiftet släppa på alla fördämningar och springa 2 – 3 mil om inte varje dag så i alla fall fyra till fem dagar av veckans sju. För att springa ultralopp behövs uthållighet både fysisk och mental, vilket jag får genom långa malande ganska långsamma löppass blandade med intervall och backträning och annan varierad träning som cykling på både ett och två hjul mm.

Men och det är väl bäst att avsluta detta inlägg med: Kullamannen är tuffare än alla andra fysiska utmaningar jag gjort tidigare i livet men den största och tuffaste utmaningen är ändå att bara vara människa, vilket de flesta av oss vet inte alltid är så lätt.Dårar och hjältar och "on the road again"

November 2017Posted by Roland Fors Sun, November 05, 2017 14:59:12

Kullamannen Ultra är avslutad och jag har inte följt hjältarna på plats utan mer kollat Kullamannens hemsida och som de skriver: något jävligare underlag har de aldrig haft, blött, lerigt och svårsprunget. I mål kom bara 40 tappra kämpar och över 100 bröt loppet (länk till resultatlistan). Patrik Wikström kom först till målet i Mölle på tiden 21 timmar och 34 sekunder. Den siste kom i mål 16 timmar senare. Hade det varit jag som kommit sist i mål och klarat loppet så hade jag varit i sjunde himmelen i dag trots den värk och utbrändhet jag hade känt efter en sådan fysisk ansträngning. Men nästa år så hoppas jag få vara en av de som genomför loppet. Hur som helst så är här en länk till Måns Zelmerlöws Hereos, som han vann hela Eurovision Song Contest i Wien med 2015. Den får vara en salut till alla hjältarna som sprang Kullamannen Ultra i helgen!

Ja kanske man kan till och med tala lite om ett svenskt Barkley Marathon som kan ses som klipp i Youtube och hela dokumentären i Netflix i och med det stora antalet som bröt årets Kullamannen Ultra. I Barkley Marathon är bortfallet ibland under vissa år 100%. Så visst är Barkley Marathon ett eller rättare flera strå vassare och det är bland de tuffaste loppen i världen. Men jag tror inte att det finns något jobbigare traillopp i Sverige även om det finns en del som är mycket längre. Men det beror ju så klart mycket på att underlaget är blött och geggigt plus inte att förglömma, det är mörkt ca 13 timmar av loppet eftersom det sker under Allhelgonahelgen och då måste man använda pannlampa. Det vet ju alla som sprungit i skogen med en sådan att det är lätt att springa fel även i mycket kända trakter.

Är de dårar eller hjältar de som springer dessa långa och svåra traillopp. För mig är att vara dåre i detta fallet ett hedersomnämnande som man kan vara stolt över. Jag har blivit kallad dåre och galen många gånger i media, bland annat då jag enhjulade mig de 30 milen runt Vättern 2004 fast då var jag ju ung grabb, bara 55 år. I en lite oanselig artikel i Outdoor blev jag hur som helst kallad ”dåre” och det är jag stolt över.smiley

Igår gick jag med stavar runt en ca 9 km lång slinga runt Söderåsens nationalpark upp och ner och upp och ner. Det var mycket geggigt och surt och alla man mötte och det var många sa hur blött det var längre fram. Antagligen trodde de att en man kring sjuttio som kommer med stavar kanske inte orkar så de ville varna mig Det var dock inget som hindrade mig och min yngste son, för har jag bestämt mig för att gå en runda så blir det så. Förresten så när man är uppe på höjderna så tror man inte man är i Skåne, som ju alla tror är platt som en pannkaka. Tyvärr gör inte min mobilkamera rättvisa åt landskapet men det får bli en bild i alla fall med stavarna i förgrunden. Den turen tog ca 2 timmar att gå, vilket ju visar att terrängen (underlag, nivåskillnader mm bestämmer farten och tiden). Har dock sprungit den men då på torrt underlag på under timmen.

Att springa denna runda är perfekt som träning för det är det närmaste vi kan komma ett alpint underlag här i Skåne, i alla fall vad jag vet. Ca en km av stigen är precis så stentäckt som vägen från Nikkaulokta är till Kebnekajse Fjällstation. En fjällstation som frun och jag besökt två gånger och den andra gången bestigit Kebnekajse, vårt högsta berg.

I dag är jag lycklig, sunt berusad av glädje för jag har sprungit min första mil på asfalt efter operationen och då sprungit med mina lätta Asicsskor. Jag är med andra ord ”on the road again" som man kan lyssna på här med Willie Nelsson. Skillnaden i tid i bilderna är 2 månader och jag skulle egentligen inte redan kunnat springa en mil, så förstå att jag ser lycklig ut på högra bilden, då jag precis kommit hem och avverkat den springande utan smärtor. Ja V-tecknet som i seger får visa på lycka och glädje. Den vänstra bilden är inte lika glädjefylld, nyopererad som jag är och med mycket värk som dämpas med morfin. Kunde då inte ens flytta på mig i sängen utan två personal fick göra detta med draglakan.

Jag har alltid Asicsskor då de passar min lite breda fot bra. Har just nu tre i drift. Mina röda (som bara är för asfalt), mina blåa halvterräng, som nu börjar bli lite väl slitna men ändå är sköna att springa i och mina gröna ganska hårda som är ännu lite mer terräng. Dock så har inte Asics några riktigt kraftiga bra terrängskor som jag skulle behöva i Swedish Alpine Ultra men jag ska köpa mig ett par av annat märke och springa in dem lagom till det är dags. Har t o m funderat på att springa fjällturen i mina vandrarkängor då man verkligen behöver en kraftig sula så att inte fötterna blir helt söndertrasade. Vet av egen erfarenhet då jag 2001 sprang från Treriksröset och Kilpisjärvi i Finland och sedan över till svenska sidan vid Karesuando och därefter längs med Torneälv ner till Haparanda (50 mil). Den asfalten där uppe var så himla grov så mina fötter blev som en blodig massa och av mina fina lätta Asicsskor återstod bara själva sulan och remsor så att skon skulle hålla ihop. Jag var tvungen att skära sönder skornas översida så mycket att de bara höll ihop och mer liknade ett par sandaler än joggingskor för mina arma fötters skull. Men om det ska jag återkomma i ett senare blogginlägg kallat ”Vägens riddare” där jag namnger några riddare jag träffat och berättar vad de gjort för mig under mina många ensamturer, till fots, på två hjul och på ett hjul runt Sverige. Det är en hel del mycket märkliga berättelser, som visar på vilken stor medmänsklighet vi svenskar har.

Asfaltsmilen i dag avverkades i ett hyfsat tempo på 1.05 nästan 10 km/timme, vilket är jäkligt bra för mig idag under min ännu pågående rehab. I övrigt vad gäller träning, ännu mer spring (direkt då jag kom hem ville frun ut så då sprang jag med henne ca 5 km runt Vaxsjön). Sedan blev det en timme sammanlagt med motionscykeltramp på stället, rodd utan att se horisonten och allt annat som jag gör i form av tänjning, stretching, lätta hantellyft, balansövningar på skiva och så följer jag så klart mitt träningsprogram som jag fått av min sjukgymnast.

Men avslutningsvis jag är "on the road again". Nu gäller det bara att hålla igen så inte jag får äta upp det gamla ordspråket "den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket", vilket tål att upprepas, då mitt sunda förnuft inte är så stort. Men 2018 så ska jag skriva personlig historia i alla fall, så de så!!!!smiley

Är bäst att tillägga att denna blogg handlar bara om mig och min träning, mitt tänk och de tre kommande Ultraloppen nästa år. Jag blandar så lite som möjligt in min familj och allt övrigt jag gör. Dock skriver jag om min far, mor och bror och gamla vänner som inte längre finns lite då och då. Bäst att skriva detta så ni inte tror att jag är fullständigt insnöad och inte gör annat än tränar och tänker på Ultralopp. Men visst en stor del av mitt nuvarande liv är att komma igen och känna fartvinden i ansiktet och lukten av sin egna svett blandad med naturens underbara dofter i mil efter mil efter mil och slutligen den 3 november nästa år höja armarna och skrikgråta: "I DID IT", efter att ha klarat Kullamannen Ultra och gått i mål i Mölle (tid oväsentlig).smileyDen 3 november, helgdag och Kullamannen Ultra

November 2017Posted by Roland Fors Fri, November 03, 2017 00:01:35

I dag klockan elva går starten för de drygt 100 tappra kämparna som ska springa Kullamannen Ultra 160 km. De springer från Norrviken längs med Skåneleden runt Bjärehalvön, förbi Ängelholm och sedan mot Kullaberg där de ska springa/klättra i ganska tuffa förhållanden ett par varv och som ”grädde på moset” göra det i mörker innan de kommer till målet i Mölle.

Snyft, snyft, där skulle jag varit med men fick tyvärr ta tillbaka min anmälan då jag skulle opereras. Men för böveln det går fler tåg, NÄSTA ÅR SÅ SKA JAG VARA MED!!!

Dagen till ära har jag en bild på Nimis, Lars Wilks livsverk på Kullaberg, som man passerar mer klättrande än springande i loppet. I detta fantastiska naturreservat Kullaberg har Lars Wilks skapat landet Ladonien/Ladonia (länk till landets hemsida). I kalendern för Ladonien/Ladonia kan man se att det är helgdag i dag den 3 november, vilket ju är mycket passande. Bilden är tagen av mig då jag är på Kullaberg minst ett par gånger om året och vandrar eller springer. Då jag var lärare för en mindre grupp elever i början på seklet så gjorde mina elever kopior på Nimis i bordsformat och sedan bestämde vi träff med Lars Wilks i hans land på Kullaberg och visade upp dem. Han var mycket imponerad över elevernas konstverk. Han berättade då allt om Nimis och Ladonia för oss. Det var en mycket trevlig dag både för mig och mina elever

Själv har jag trappat upp träningen och höjt ribban. Nu räcker det inte längre med 10 km lätt löpning med stavar utan det blir ofta ett motionspass till antingen ett sim-, kortare spring eller gåpass samt lite träning med redskap som roddapparat, motionscykel, hantlar, balansskiva, trampmaskin i mitt motionsrum i källaren. Där saknas tyvärr numera ett löparband, då det mycket professionella som jag hade haft i 15 år sa tack och adjö i början på året. Jag ska nog köpa ett nytt nu till vintern men å andra sidan så är det ju mycket trevligare att springa i naturen än på ett löpband. Så jag får se.

Stavarna, som jag var mycket tveksamma till i början av min rehab har nu blivit mina sanna vänner. De tränar inte bara överkroppen utan de ger tillsammans med armstyrkan bättre kraft uppför i branter och ger också stabilitet i de nästan glashala motionsspåren, som nu är helt täckta med blöta och geggiga löv. Jag funderar till och med att använda dem i det första av mina mål för 2018, Österlen Ultra 60 km för att därefter utvärdera om jag även ska ha dem i Lappland i Swedish Alpine Ultra mellan Nikkaulokta och Abisko. Då det är lättsprunget springer jag bara med dem i luften, så det är den frågan som jag vill ha svar på. Hur länge, hur många timmar orkar man springa med stavar?

Så har då åter den gamle papegojan pratat/skrivit och upprepat lite av tidigare inlägg och visst är han lite insnöad, eller rättare sagt, jävligt mycket insnöad, denne skrivande och patetiske snart 70-årige gubbe?smiley Men det skiter jag i denna helgdag i landet Landonien/Landonia, som även hade varit helgdag för mig om jag kunnat stå där i starten i Norrviken kl 11 i dag.

Jag önskar dock alla de 100 tappra, som springer Kullamannen Ultra, ett STORT JÄVLA LYCKA TILL och hoppas att det inte händer några olyckor i mörkret på de slippriga stenarna på Kullaberg. Men nästa år då jävlar!!!

För att vända ett hotande nederlag till seger är något som jag är van att göra, vilket ju också Sverige och Zlatan visade i VM-kvalet i Berlin den 16 oktober 2012 då de låg under med 4 – 0 och sedan utjämnade till 4 – 4. En himmelsk fotbollsunderhållning som kan ses på Youtube med kommentarer till av Radiosportens Lasse Grankvist och Ralf Edström. Titta, lyssna och njut! När jag själv ser sådana bragder då tänder jag till och tror till 110% på det jag ska göra. Så att titta på bragder då och då ger i a f mig ”råg i ryggen”. Jag har massor av sådana sportklipp som jag tittar på för att bli sporrad. Sportfåne som jag är sedan jag kunde gå eller kanske till och med innan.smiley

"November rain" och "Try to remember"

November 2017Posted by Roland Fors Wed, November 01, 2017 23:00:12

Klockan halv nio tog jag steget ut i ett fridfullt och stilla regn i november månads första dag. Temperaturen var kring 10 grader och det var milt och inga speciellt varma kläder behövdes. Det fanns inga yttre problem för att inte vara ute för motion eller en höstpromenad. För har man fysisk förmåga så kan man alltid snöra på sig dojjorna och ge kroppen och själen en chans att få andas in lite av den luft av harmoni, som naturen och varje dag erbjuder. Att börja dagen med att vara ute en stund gör att dagen känns lättare att ta sig an, oavsett om man befinner sig i en harmonisk stämning eller en mer mörk sådan.

Det stilla regnet denna första novemberdag fick mig direkt att tänka på kultlåten ”November Rain” med Guns and Roses, som har spelats ca en miljard gånger på Youtube. Och höstregn är härligt, det är naturens grund för en lyckad vår och sommarfest, precis som med min grundträning nu, som jag hoppas ska ge fest i motionsspåret till våren och sommaren. Precis den fest jag upplevde förra året då jag sprang Ultravasan och de nio milen mellan Sälen och Mora. Här finns ett litet filminslag som arrangören och sponsorn Volvo då gjorde på alla deltagare som ville, och visst faan ville jag, linslus som jag är.smiley

I dag så kände jag att det var läge för att försöka springa lite längre än 3 km, så jag tog stavarna och småsprang runt Långstorpsslingans 10 km på ett mycket blött och geggigt underlag men tummen upp. Det gick men inte fort. Rundan tog 1 timme och 17 minuter, ca 8 km i timmen, men det är oväsentligt för det viktigaste var att jag kunde. Så jag känner mig lite som Zlatan som gör sin rehab fortare än beräknat. Jag hade tänkt ge mig själv en julklapp med att springa några kilometer på julaftonens morgon, men nu får jag revidera mitt mål och ge mig själv en enhjulingstur till jul. Hade inte tänkt ta ut min 36-tumsenhjuling som är mycket hög förrän till våren då ett felaktigt avhopp eller fall kan få konsekvenser för min opererade rygg. Bilden är från min treveckorsfärd mellan Haparanda och Ystad 2006, då jag "på skoj" blev stoppad av polisen för nykterhetskontroll på min sista dag, ja bara 21 km från målet Ystad. Bilden är dålig men lite rolig och det ska sägas att det går absolut inte att hålla balansen på en enhjuling med ens bara ett par öl i kroppen.smiley

Nostalgi och minnen får fortsätta och avsluta detta inlägg som ju inte handlar så mycket om aktuell fysisk träning utan mer att replikera över livet, mig själv och framtiden men det är ju nog så viktigt och intressant för min del, dock inte för andra så klart. Nedan kommer mer minnen som har att göra med november.

I början av april 1996 då jag och familjen var i Sälen och åkte skidor, fick jag ett telefonsamtal från min far. Mamma hade blivit akut sjuk och fått en hjärnblödning och det var mycket allvarligt. Snabb dusch och iväg de 70 milen från Sälen till Kalmar i rasande fart. Strax före 22 på kvällen var jag på plats bredvid mamma i sjukhussängen. Min far och min bror gick då hem för att sova och vara tillbaka nästa morgon. Mamma var inte vid medvetande. Hon älskade Harry Bellafonte och hans låt Try to remember… så jag började vissla och nynna den samtidigt som jag höll hennes hand. Natten led mot morgon men jag fortsatte vissla och nynna och kl halv fyra så drog mamma en sista suck. Det var sorgligt och ledsamt att mista en älskad mamma men jag kände mig stolt och glad att jag hann och fick dela hennes sista stund i livet. Så självklart måste jag länka till Harry Bellafonte och hans låt Try to remember…. På svenska är texten "Minns i november den ljuva september ……."

Träning sker och allt går framåt ganska fort nu så utöver mitt mål att enhjulscykla till jul så har jag nu som mål att springa en halvmara på asfalt på 2,20 - 2,30 innan tomten kommer men bara jag inte "gapar över för mycket och mister hela stycket".