Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km, började jag få ont i ljumske, bröst och rygg. Så i stället för att springa 30-40 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör + 2 diskbråck i ryggraden".

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen om min rehab, träning och besatthet att klara tre ultror. Jag är seriös men driver mycket med mig själv och min ålder för tror att jag är mer tonåring än gubbe. Jag bevarar dock älskad familjs integritet. Efter Kullamannen Ultra går bloggen i graven men inte jag för då väntar nya utmaningar.

"Morning has broken och att Välja glädje och Lycka"

Oktober 2017Posted by Roland Fors Mon, October 30, 2017 07:28:00

I tidigare inlägg har jag lovprisat morgonen och så gör jag även denna dag, måndagen den 30 oktober. Ja jag vet, jag är en gammal tjatig gubbe, med en ekoröst som en stukad papegoja. smiley Men skit samma! När jag skriver detta inlägg och dels ser tillbaka på gårdagen, dels ser att vädret i Höör idag ska bli sol, sol, sol så kan jag inte annat än nynna och vissla på ”Morning has broken”. Låten som är en gammal engelsk psalm från 1931 och blev en världshit, då Cat Stevens spelade in den i början på 70-talet. Den är faktiskt också en psalm i den svenska psalmboken numera, fast då så klart med svensk text. Ja jag vet, jag har skrivit att jag är en tvivlare så inte borde jag väl då hänvisa till psalmböcker och nynna på psalmer. Men för helsicke, musik är musik och den kan vara ljuvlig och underbar oavsett vad texten handlar om. Man kan ju göra sin egen tolkning om inte annat. Bilden är en soluppgång över Ringsjön några kilometer från där jag bor. Bilden tog jag dock för några år sedan och då lite senare på året. Men morgon är morgon och solen går alltid upp i ÖST, som i Österlen Spring Trail, se nedan.Men tillbaka till gårdagen som gav tre hits! Den första på morgonen, så klart smiley, då jag gav mig sjutton på att jag skulle försöka springa tre kilometer nonstop på det fantastisk lättsprungna motionsspåret/promenadstråket runt Vaxsjön. Det gick sannerligen inte fort men det gick och ryggen höll och smärtan efteråt blev inte heller aggressiv utan jag kände mer ryggen som lite stramande och stel. Inte heller idag känner jag något obehag, så vad kan man inte annat än sjunga:

Morning has broken like the first morning

Blackbird has spoken like the first bird

Praise for the singing

Praise for the morning

Praise for them springing fresh from the world

och visst är det kanske lite dumt att testa springet redan men tålamodet är noll och jag tyckte att jag kände mig redo och peppar, peppar det gick så. "Morning has broken....

Gårdagens andra hit skedde prick klockan tolv då jag gjorde min anmälan till Öst Ultra (Österlen Spring Trail den 14 april) för att som en av 150 (maxantalet) springa de ca 6 milen från Simrishamn längs med kusten förbi Kivik och upp mot Brösarps backar och så småningom till mål vid Christinehofs slott. Jag har tidigare sprungit där längs med kusten ett flertal gånger och det är sannerligen vackert. Jag brukar springa med en liten ryggsäck och få förnödenheter ett par gånger om året och då vara ute två eller tre dagar och springa allt från ca fem till åtta mil per dag och ligga över på hotell eller vandrarhem över natten. Det är frihet för mig och jag längtar till jag kan göra det igen.

Gårdagens tredje hit och stora glädje var då jag var och besökte min arbetsplats i Staffanstorp. Ett korttidsboende med underbara brukare och fantastiskt duktiga och fina arbetskamrater. Jag hade inte varit där sedan jag blev sjukskriven efter att man konstaterat en tumör i ryggraden. Men även om det var många månader sedan så kändes det som att jag inte varit borta mer än några dagar. Jag kände mig oerhört välkommen och det värmer mitt hjärta. Så efter jul/nyår är jag åter tillbaka i jobb på min arbetsplats sedan fem år tillbaka. Lönen är låg och inte alls i paritet med vad jag hade som grundskollärare men glädjen av att känna att man betyder något är min allra bästa lön. Så jag hoppas att jag kan jobba i många år till för även om jag på papperet är pensionär så känner jag mig inte som en även om skalet är att likna vid en sådan. Sedan att man kanske är en lite gaggig gubbe i andras ögon får man bortse från.smiley

Klockan är halv åtta denna ljuvliga klara men lite kylslagna morgon och det är jag som bestämmer (i stort sett) om dagen ska bli ljuvligt underbar eller skit. Men jag ska idag välja glädje och lycka som Kay Pollak och Dalailma har skrivit om. Böckernas omslag kan ses på bild och rekommenderas till alla. Men mest rekommenderar jag spring som det bästa vapnet mot ohälsa och för glädje! Men det måste ändå skrivas det finns inga garantier, vilket jag fått erfara men det mildrar, jag lovar!

Ja visst ja, jag skulle ju skriva om träning också, men det blir som vanligt. Gång med stavar, lite spring, simning, balansträning och lätta hantlar med mera. Förresten den viktigaste träningen är kanske egentligen "att bara vara människa" för det är inte alltid så lätt, som ju alla vet, i alla fall jagsmiley.