Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km, började jag få ont i ljumske, bröst och rygg. Så i stället för att springa 30-40 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör + 2 diskbråck i ryggraden".

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen om min rehab, träning och besatthet att klara tre ultror. Jag är seriös men driver mycket med mig själv och min ålder för tror att jag är mer tonåring än gubbe. Jag bevarar dock älskad familjs integritet. Efter Kullamannen Ultra går bloggen i graven men inte jag för då väntar nya utmaningar.

"November rain" och "Try to remember"

November 2017Posted by Roland Fors Wed, November 01, 2017 23:00:12

Klockan halv nio tog jag steget ut i ett fridfullt och stilla regn i november månads första dag. Temperaturen var kring 10 grader och det var milt och inga speciellt varma kläder behövdes. Det fanns inga yttre problem för att inte vara ute för motion eller en höstpromenad. För har man fysisk förmåga så kan man alltid snöra på sig dojjorna och ge kroppen och själen en chans att få andas in lite av den luft av harmoni, som naturen och varje dag erbjuder. Att börja dagen med att vara ute en stund gör att dagen känns lättare att ta sig an, oavsett om man befinner sig i en harmonisk stämning eller en mer mörk sådan.

Det stilla regnet denna första novemberdag fick mig direkt att tänka på kultlåten ”November Rain” med Guns and Roses, som har spelats ca en miljard gånger på Youtube. Och höstregn är härligt, det är naturens grund för en lyckad vår och sommarfest, precis som med min grundträning nu, som jag hoppas ska ge fest i motionsspåret till våren och sommaren. Precis den fest jag upplevde förra året då jag sprang Ultravasan och de nio milen mellan Sälen och Mora. Här finns ett litet filminslag som arrangören och sponsorn Volvo då gjorde på alla deltagare som ville, och visst faan ville jag, linslus som jag är.smiley

I dag så kände jag att det var läge för att försöka springa lite längre än 3 km, så jag tog stavarna och småsprang runt Långstorpsslingans 10 km på ett mycket blött och geggigt underlag men tummen upp. Det gick men inte fort. Rundan tog 1 timme och 17 minuter, ca 8 km i timmen, men det är oväsentligt för det viktigaste var att jag kunde. Så jag känner mig lite som Zlatan som gör sin rehab fortare än beräknat. Jag hade tänkt ge mig själv en julklapp med att springa några kilometer på julaftonens morgon, men nu får jag revidera mitt mål och ge mig själv en enhjulingstur till jul. Hade inte tänkt ta ut min 36-tumsenhjuling som är mycket hög förrän till våren då ett felaktigt avhopp eller fall kan få konsekvenser för min opererade rygg. Bilden är från min treveckorsfärd mellan Haparanda och Ystad 2006, då jag "på skoj" blev stoppad av polisen för nykterhetskontroll på min sista dag, ja bara 21 km från målet Ystad. Bilden är dålig men lite rolig och det ska sägas att det går absolut inte att hålla balansen på en enhjuling med ens bara ett par öl i kroppen.smiley

Nostalgi och minnen får fortsätta och avsluta detta inlägg som ju inte handlar så mycket om aktuell fysisk träning utan mer att replikera över livet, mig själv och framtiden men det är ju nog så viktigt och intressant för min del, dock inte för andra så klart. Nedan kommer mer minnen som har att göra med november.

I början av april 1996 då jag och familjen var i Sälen och åkte skidor, fick jag ett telefonsamtal från min far. Mamma hade blivit akut sjuk och fått en hjärnblödning och det var mycket allvarligt. Snabb dusch och iväg de 70 milen från Sälen till Kalmar i rasande fart. Strax före 22 på kvällen var jag på plats bredvid mamma i sjukhussängen. Min far och min bror gick då hem för att sova och vara tillbaka nästa morgon. Mamma var inte vid medvetande. Hon älskade Harry Bellafonte och hans låt Try to remember… så jag började vissla och nynna den samtidigt som jag höll hennes hand. Natten led mot morgon men jag fortsatte vissla och nynna och kl halv fyra så drog mamma en sista suck. Det var sorgligt och ledsamt att mista en älskad mamma men jag kände mig stolt och glad att jag hann och fick dela hennes sista stund i livet. Så självklart måste jag länka till Harry Bellafonte och hans låt Try to remember…. På svenska är texten "Minns i november den ljuva september ……."

Träning sker och allt går framåt ganska fort nu så utöver mitt mål att enhjulscykla till jul så har jag nu som mål att springa en halvmara på asfalt på 2,20 - 2,30 innan tomten kommer men bara jag inte "gapar över för mycket och mister hela stycket".