Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km, började jag få ont i ljumske, bröst och rygg. Så i stället för att springa 30-40 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör + 2 diskbråck i ryggraden".

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen om min rehab, träning och besatthet att klara tre ultror. Jag är seriös men driver mycket med mig själv och min ålder för tror att jag är mer tonåring än gubbe. Jag bevarar dock älskad familjs integritet. Efter Kullamannen Ultra går bloggen i graven men inte jag för då väntar nya utmaningar.

Veckoredovisning och typiska "gubbkännetecken"

Januari 2018Posted by Roland Fors Sun, January 28, 2018 14:04:05

Jag har alltid älskat avklippta urtvättade och jäkligt slitna jeansshorts, men en liten fågel har alltid kvittrat: ”det är bara du, andra gubbar och massor av unga flickor som har jeansshorts”. Visst har jag sett mig om i världen och konstaterat att den lilla fågeln har rätt men jag har kört på ändå.smiley

I sommar efter sommar har jag burit avklippta urtvättade uppvikta jeans och någon gammal sladdrig vit t-shirt med text. Den lilla fågeln har också kvittrat: Nu ser du ut som en övervintrad hippie, då jag haft lite långt hår och även där har den lilla fågeln haft rätt för när jag klippt mig kort så har jag tittat mig i spegeln och konstaterat att jag ser yngre ut!

Så nu har jag kastat mina jeansshorts och sladdriga gamla t-shirt i hopp om att jag därmed också kastat av mig begreppet ”gubbe”. Dock har jag sparat ett par gamla jeans som jag kan klippa av och göra om till jeansshorts om saknaden efter den ”gamla jeansshortspersonligheten” blir för stor.smiley

För visst är det så att vi förknippar oss själva och vår personlighet med våra kläder, skägg och hår och det vi gör t ex på vår fritid. Många gånger är vi livrädda för förändring då vi kanske tror att vi hamnar i något slags personlighetsträsk där man inte hittar en fast tuva att stå på, om man byter utseendestil och fritidsintresse. Fast det gäller förstås inte alla de, som alltid vet vem de är och är till tusen procent trygga i sig själva.

Men vad menar folk i allmänhet egentligen med begreppet ”gubbe”? Jag har sökt på nätet och hittat följande synonymer: gammal man, gamling, åldring, gråhårsman, farbror, gubbstrutt, gubbskrälle

Det finns några olika stereotyper för äldre män/gubbar. Den mest positiva är ”Den gamle mannen som är så klok att han är en symbol för vishet”. Andra stereotyper är ”den sure och otrevlige gubben som ständigt gnatar och bråkar”, och ”den skröplige gubben som mödosamt hankar sig fram med en käpp”.

Stålfarfar, Gustaf Håkansson länk här är en gubbstereotyp som vid första anblicken ser ut som den skröplige gubben men som sedan visar sig vara väldigt vital. Så en sådan vill jag vara, en Stålfarfar, som när jag är 70 om precis ett år i februari 2019 enhjular mig 500 mil runt hela Sverige. Det är i alla fall en dröm jag har men som troligen aldrig blir av då kostnaderna för en sådan utmaning skulle bli upp mot 100 tkr. För hur egotrippad jag än är så har jag inte hjärta att ta av familjens sparpengar för mina böjelser.

Stålfarfar cyklade Haparanda – Ystad, 200 mil på en gammal oväxlad Kärnancykel på 6 dagar utom tävlan i Sverigeloppet 1951. Bilden nedan är från hans cykling som följdes av publik överallt där han cyklade fram.

Jag har cyklat den sträckan tre gånger. En gång på ett hjul på 23 dagar, en gång på tvåhjuling på 8 dagar och en gång på 7 dagar. M a o inte så fort som den 66-åriga Stålfarfar cyklade Sverigeloppet 1951. Fast han cyklade i stort sett hela dygnet för att som sagt utom tävlan, komma först i mål i Ystad (tävlingsledningen tillät bara män under 40 att deltaga). Han blev rikshjälte och en symbol för gubbar/äldre män med kraft och styrka även om åldern hade gjort hans yttre jämförbart med en skröplig nästan sjuklig man med långt skägg och tanig och smal. Ja skägg är bra, det ska man ha. Det ger kraft. Men inte för långt. Men långt hår? Nej!smiley

Glenn Hysen talar ju förresten alltid om ”goa gubbar” och han menar definitivt inte gamlingar för han pratade om ”goa gubbar” om sina lagkamrater redan när han var en aktiv och ung fotbollsspelare. Så för att avsluta mitt mycket intellektuella och filosofiska resonemang om ”gubbar” så säger jag bara: Nej Glenn, jag vill inte bli kallad ”go gubbe” utan hellre då omnämnd som ”en patetisk MAN” fast visst faan, jag kallar mig ju själv gubbe i min hemsides- och bloggrubrik. Så nu jäklar känner jag mig helt schizofren och kanske är det, det absolut största och säkraste tecknet på att vara gubbe. Jag menar att inte riktigt veta vem man är och fundera mycket på ”gubbidentiteten”.smiley

Hur som helst så har Magnus Uggla också en gång i tiden gett sig in i gubbdebatten, men det var ju innan han själv hade nått gubbålder (om det nu finns någon sådan). Så här är en länk till ”Fula gubbar”, som Magnus Uggla sjunger för kungen på hans 50-årsdag.smiley

Från patetisk man/gubbe? till veckans träning:

Måndag: I ett vintrigt terrängspår med ca 5 cm snö och mjukt underlag därunder sprang jag en mil med löstagbara broddar på skorna och stavar i nävarna. Inte ett steg halkade jag till och inte tog det längre tid än tidigare då man fick springa i djup gegga och vattensjuka marker. Körde därefter en timme i källargymmet.

Tisdag: ”The same procedure as yesterday”, men dubbelt upp. 20 km, då jag spelade in filmen ”The moviestar” länk här". Därefter en timme i källargymmet.

Onsdag: 10 km asfaltslubbande i vårvinterväder + 5 grader och en badmintontimme med match som jag helst vill glömma, förlust, grrr!

Torsdag: En halvtimme rodd + direkt därefter 7 km intervall på asfalt, puh!

Fredag: 9 km blandat asfalt/grus med 2,5 km backe upp och ner, puh! 30 minuter rodd och en timmes simträning samt mental målbildsträning

Lördag: 7 km asfalt i lugnt tempo + 20 min rodd

Söndag: 10 km asfalt i avslappnat tempo + 20 minuter rodd

Totalt för veckan: 73 km blandat spring, 3 tim 40 min källargym, en badminton- och en simtimme samt målbildsträning, som ofta sker parallellt med annan aktivitet (att jag skapar målbilder eller tar fram gamla målbilder). En fullt godkänd vecka för en "gammal gubbe eller patetisk MAN" tycker jag.