Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km, började jag få ont i ljumske, bröst och rygg. Så i stället för att springa 30-40 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör + 2 diskbråck i ryggraden".

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen om min rehab, träning och besatthet att klara tre ultror. Jag är seriös men driver mycket med mig själv och min ålder för tror att jag är mer tonåring än gubbe. Jag bevarar dock älskad familjs integritet. Efter Kullamannen Ultra går bloggen i graven men inte jag för då väntar nya utmaningar.

Hårda paket, bra träning, medelhastigheter och jävligt bra vibbar

Februari 2018Posted by Roland Fors Sun, February 04, 2018 12:03:46

Födelsedagsfirande med bara hårda paket. Så fick jag precis som på julafton bara hårda paket med det jag önskade mig för att fortsätta vara den lite naiva tonårspojke jag är i mitt inre. Bl a en actioncamera, för säg den gubbe som inte vill dokumentera sina övningar i skog och mark och på asfalt springande, på cykel och enhjuling, i badmintonhallen och simhallen och i källargymmet mm? Ja oavsett andra gubbars inställning till selfies och filmer, tar i alla fall jag några nästan varje dag. Det är ungefär precis som ”ta en whisky eller ett glas rödvin varje dag så lever du längre”, vilket inte är bra för mig så det blir i stället: ”Ta en selfie eller en film på dig själv varje dag så att du ser att du lever”. smiley

Så några fler (många, många) selfies och filmer kommer det givetvis att bli här i bloggen antingen som ”not a moviestar” eller motsatsen innan bloggen definitivt dör den 4 november med redovisning av Kullamannen Ultra. Om jag sedan startar en ny blogg med nya mål för 2019 får framtiden utvisa. Det är mycket troligt att jag finner nya mål (har i o f sig redan i huvudet) men inte troligt att jag som nu har en blogg då denna blogg ju kom till för min rehabs skull. Men som sagt fram till den 4 november håller jag ställningarna som bloggare i min gubbkamp för att klara mitt mål "tre ultralopp 2018".

Träningen 1 – 4 februari: Jag har kutat 47 km varav en 2,4 milstur i kuperad natur (Långstorpsrundan 10 km + 14 km asfalt fram och tillbaka till rundan från hemmet), 10 km asfalt i ”på gränsen fart” och 13 km i dag söndag i härligt vackert vinterväder (6 km i snötäckt natur och 7 km på snötäckt asfalt). Jag har rott i min roddmaskin ca 1,5 timmar, simmat i en timme. Har också jobbat med målbildsträning. En mycket bra början på februaris träning tycker jag själv.

Lägsta medelhastigheter och distanser i de tre ultraloppen:
Lägsta medelhastighet för att klara Österlen/Simris Alg Ultra är 7 km/timme. Den kan tyckas låg men det är den medelhastighet man måste springa i 8 och en halv timme för att klara 6 mil. Under loppet så stannar jag och dricker, äter och uträttar behov mm, varför den effektiva tiden spring givetvis blir lägre än 8 och en halv timme. Jag skulle tro att jag springer/går i ca 7 timmar och 30 minuter och då blir medelhastigheten då jag är i rörelse mot målet 8 km/timme.

Lägsta medelhastighet för att klara Swedish Alpine Ultra är 4,3 km/timme Tittar någon på distansen 107 km och lägsta medelhastighet 4,3 km för att klara Swedish Alpine Ultra på 24 timmar som är gränsen, så tänker många som aldrig varit i fjälltrakter, ”Oh gud så lätt!” Men det är ett oerhört tufft underlag med sten, sten, sten och många gånger svårt att hitta bra ställen att sätta ner foten. Ska man sedan springa så blir det ju givetvis ännu tuffare. Och ännu tuffare då det är upp och ner och ibland sådana vattensamlingar över leden att man kan få gå/springa runt den i många extrakilometrar. Sedan är det ledens markering som består nästan uteslutande av stenrösen som inte alltid är så lätta att upptäcka och ”myggen” som kanske hjälper till med farthållningen men som kan vara lite jobbiga trots myggnät för ansiktet och diverse myggmedel.smileyDet lär i alla fall inte bli så kallt i Nikkaulokta som det varit i natt -39,5 grader men det kan vara så att det bara är ett par tre plusgrader ute på fjället. Hur som helst så skulle jag kunna tänka mig att jag kommer att stanna 3 timmar totalt och då springer/går jag i 21 timmar från Abisko till Nikkaulokta. Då blir medelhastigheten i stort sett 5 km/timme. Det låter inte mycket men det är mycket i fjälltrakter där vandrare brukar ta sig fram ett par kilometer/timme. Letade efter en myggvisa på youtube hittade denna, en danslåt med Black Jack, Flugor, mygg och skit, Inte min musik precis men i brist på annat.smiley

Lägsta medelhastighet för Kullamannen Ultra är 4,5 km/timme Det är tufft, jäkligt tufft för betänk att man springer en hel natt i november ca 13 timmar i mörker. Hela distansen är ju 161 km som ska klaras på 36 timmar. Hur svårt det är får förra årets deltagarantal på 140 visa samt att antalet som klarade loppet bara var 40 stycken. Ett bortfall på 100 deltagare. Jag räknar med att stanna minst 5 timmar under loppet och då blir medelhastigheten som jag måste ha när jag är i rörelse från Norrvikens Trädgårdar på Bjärehalvön till Mölle på Kullaberg 5,2 km/timme. Under loppet är det inlagt klättringar där man bara kan ta sig fram krypklättrande (i alla fall jag) så där blir medelhastigheten kanske inte ens 1 km/timme.

Avslutningsvis kan man se loppen som distanser men man måste också se dem i km/timme för det är nog så viktigt. Hur man än ser på loppen, så ska jag klara dem med bra förberedelser, fysisk- och mental träning samt målbildsträning.

Det är också viktigt att gå ner i vikt till en för mig bra springvikt på ca 72 kg till Österlen/Simris Alg Ultra i april och helst till 68 kg till Swedish Alpine Ultra i juli. Väger när detta skrives söndagen den 4 februari alldeles för mycket för att det ska vara bra för mina arma artrosknän, 77 kg. Har dock lyckats gå ner nästan 4 kg sedan november så är på G men det är tufft då man som jag älskar sötsaker och god mat. Att älska sötsaker kan bli dyrt. Åt en Fransk Nougat förra helgen och bet då sönder en tand. Har varit hos tandläkaren som konstaterade, det måste bli en krona till kostnaden ca 4 - 5000 kr. Så till alla er med gamla äkta tänder, akta er för Fransk härligt seg Nougat, som ju är så jävla god men så jäkla farlig för tänderna!smiley

Att vi gamlingar är lite ute får väl Mellot i går visa, då Kicki Danielsson kom sist med en låt som inte går hem i stugorna längre "Osby Tennessee". Men för att hedra Kicki och alla oss oldtimers är här en länk till "Bra vibrationer" och det är precis vad jag känner inför framtiden. Jävligt bra vibbar trots min ålder!smiley