Den patetiske gubbens utmaningar 2019

Den patetiske gubbens utmaningar 2019

The same procedure as last year (tre ultror) + lite andra fysiska aktiviteter

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 2017, började jag få ont i bröst och rygg. Så i stället för att springa 30 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör i ryggraden". Den opererades bort i aug 2017. Jag satte då som mål att klara tre ultror under 2018. Simris Alg Ultra 63 km klarades av med minsta möjliga mariginal (3 min). Swedish Alpine Ultra Nikkaluokta - Abisko 107 km fick ställas in på plats p g a en inflammation i hälen. Kullamannen Ultra 161 km, Sveriges tuffaste ultra fick stigas av efter 10 mil i Mölle p g a svåra smärtor i vä knä. Jag bröt med stolthet men också i hopp om att det kommer fler chanser. Så oavsett fysiska krämpor ska jag försöka även i år 2019. Det jag absolut SKA klara i år, är att ta mig runt hela Skåneledens 125 mil springande, se mer om den utmaningen på min sajt: skaneled.se Så välkommen dit och välkommen hit!

Måste nog inse att det i framtiden blir byte av knäled

Januari 2019Posted by Roland Fors Sun, January 20, 2019 16:41:00

Så har jag då blivit uppringd av min ortoped efter att han granskat MR-röntgen av mitt vänstra knä. Diagnosen är väl inte glasklar men att det är utbredd artros är klart. Även lårmuskeln är skadad och försämrar rörelseförmågan och ökar på värken. Jag blev inte helt klok av vårt samtal men vi ska träffas i veckan som kommer så då får jag väl mer och bättre svar. Han nämnde dock ord som byte av knäled, vilket dock inte var akut men som troligen behövdes så småningom. Inte så roligt att höra, då en titanknäled inte håller för spring. Än tänker dock inte gubben kasta in handduken vad gäller att springa. Kanske måste jag ändå tyvärr inse att det inte precis främjar knäleden att springa ultror. Jag menar att det kanske då går än snabbare till knäledsbyte.

Att jag i år dock ska springa hela Skåneledens 125 mil är inget snack, det klarar jag om det ”bara” blir dagsetapper på ca 2 – 4 mil. Hoppas jag nu inte biter mig i svansen. För ont har jag ju när jag springer men som tidigare skrivits, så är det någorlunda acceptabelt om jag springer långsamt 8 – 9 km/timme och sätter en gräns på max 40 km/dag. Så det är bara att jobba på med hemsidan om Skåneleden, som dock är långt ifrån klar och sedan komma igång med springandet.

Här är en länk till min sajt skaneled.se som den ungefär kommer att se ut när jag tar mig an 125 mil Skåneled nu i vår och sommar.

Var i torsdags inne i det klaustrofobiska MR-röret för röntgen av ryggen. Något som inte gick helt obemärkt förbi utan lite strul. Ja jag menar inte att jag hade några problem att ligga inne i röret i 40 minuter inte heller att de hittade något för jag har inte varit i kontakt med min neurokirurg än. Utan strulet som blev då jag kvällen före min MR läste i kallelsen att jag inte skulle äta kött dygnet innan en blodprovstagning. Men jag hade inte varit på någon blodprovstagning och massor av kött hade jag också ätit strax innan på kvällen dagen före min MR. Men det var bara att snabbt på morgonen då vårdcentralen öppnade köra dit för att ta ett blodprov.

Visst gick det men de kunde däremot inte lova att blodprovet skulle vara i tid på Malmö Sjukhus där jag skulle göra min MR. Så jag fick ta blodprovet med mig och köra till sjukhuset i Ystad och deras laboratorium och där lämna in blodet. Jo då det kom till röntgen i tid. Ja så här är det numera alltid för mig, strul i onödan bara för att jag inte läser igenom papper då de kommer utan bara lägger undan. Får väl bättra mig. Att de skulle ha ett blodprov var för att jag skulle MR-röntgas med kontrastvätska cirkulerande i blodet.

I veckan har jag sprungit 40 km och simmat i ett pass. Tyvärr kan jag och sonen inte spela badminton en gång per vecka vilket vi gjort i 7 – 8 år. Det är ledsamt men låter sig inte göras p g a mitt vänstra knä. Jag har inte en chans mot honom längre p g a mitt rörelsehandikapp, så nu är det verkligen ungdom mot en gubbajävel. Men vad faan, jag kan gå och vandra, jag kan småspringa, jag kan simma, jag kan cykla, jag kan cykla enhjuling, jag kan andas, JAG LEVER!smiley