Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

Diagnos, operation, rehabilitering och ULTRAKAMP!

I nov 2016 efter att ha anmält mig till Kullamannen Ultra 161 km, började jag få ont i ljumske, bröst och rygg. Så i stället för att springa 30-40 mil/månad fick jag springa till läkare, innan jag fick diagnosen "en tumör + 2 diskbråck i ryggraden".

Den 13 sept 2017, två veckor efter tumöroperationen börjar bloggen om min rehab, träning och besatthet att klara tre ultror. Jag är seriös men driver mycket med mig själv och min ålder för tror att jag är mer tonåring än gubbe. Jag bevarar dock älskad familjs integritet. Efter Kullamannen Ultra går bloggen i graven men inte jag för då väntar nya utmaningar.

Vasalopp, farbror psykdoktorn ordinerar, segerhuva och egen simhall

Mars 2018Posted by Roland Fors Sun, March 04, 2018 13:03:44

En salig mix av ämnen denna Vasaloppssöndag. Det 94:e Vasaloppet, vilken tradition! Segrare i herrklassen blev som vanligt en norrman, Andreas Nygaard men i damklassen blev det en svenska, Lina Korsgren, vilken insats! Har själv aldrig åkt Vasaloppet men alltid följt det. Kan i alla fall stoltsera med att jag har sprungit de nio milen i Ultravasan 2016, vilket kan ses på bilden, då jag trött men lycklig spurtar förbi en löpare av motsatt kön men mer än 30 år yngre. Faan vad bra jag är va?smiley

Det ska också sägas att jag hade ett femtiotal manliga löpare (yngre) som kom i mål efter mig och det var jag glad för även om mitt mål i varje lopp jag deltager i bara är att komma i mål under tidsgränsen. Det var 601 män som gick i mål, så 550 var ju före mig. Volvo gjorde en film på alla deltagare, här är en länk till den om migsmileyI övrigt är det precis som vanligt i mitt gamla gubbhuvud, tankar fram och tillbaka. För det mesta är det positiva och härliga tankar men kommer det negativa sådana så får man försöka bli av med dem snabbt som faan, så de inte sätter bo.smiley

Så får väl därför börja med att farbror psykdoktorn tar till orda: ”Om du får ångest, panikångest eller drabbas av depression bryt inte ihop för det finns hjälp och du är inte ensam. Att må dåligt psykiskt kan vara ett helvete men det dödar inte”!

De bästa förutsättningar att inte drabbas av psykiska besvär i livet är att födas med egenskapen ”axelryckare”. Motsatsen axelbärarna, de som aldrig kopplar av utan alltid tänker och oroar sig, är de som löper störst risk att få psykiska besvär, typ utbrändhet, ångest, depressioner och/eller psykosomatiska besvär.

Ovanstående är en mycket generell egen tolkning utan någon som helst psykiatri- eller psykologutbildning mer än livserfarenhet och lite sunt förnuft. Visst finns det alla möjliga personligheter i vår herres hage förutom de två ovan beskrivna och ingen inte ens axelryckaren kan känna sig säker, då denne kan drabbas av en svår sorg eller annan oerhört jobbig motgång. Utöver axelryckarna så är det så klart trygga människor med stor självkännedom som har störst chans att gå igenom livet utan att få någon riktigt djup dipp/livskris. Man kan ju också ha turen att födas med segerhuva och då sägs det att hela livet blir perfekt och att man får köra i gräddfilen hela tiden. Segerhuva är när fosterhinnan inte spricker under förlossningen, och barnet föds med hinnan intakt runt hela kroppen.smileyAtt födas normalt utan segerhuva är också bra så klart. Födslar som är besvärliga och där fostret/barnet får syrebrist kan drabba precis vem som helst och i stället för att få ett friskt barn kan man få ett barn som är oerhört handikappad på olika sätt. Har haft förmånen att jobba med handikappade och det är en glädje att få känna att man betyder något. Många blir liksom rädda och vänder bort huvudet då de träffar en svårt handikappad men jag säger bara, det kunde vara ditt barn. Det kunde vara du! Ibland tycks det nästan bara vara slumpen som avgör.

Men vad ordinerar då den riktiga psykdoktorn när man inte mår bra? Medicinkurer så klart, lyckopiller som det brukar kallas och det hjälper många men det stjälper också och många blir pillerberoende. Ett beroende som liksom alkoholen, olika former av narkotika ger svår abstinens, ångest och depressioner när man försöker leva utan och/eller att man måste trappa upp hela tiden. Men det måste sägas: neurologiska diagnoser och annat som är livsevigt måste ofta kureras med mediciner, så där finns det ibland inget val.

Så som självutnämnd farbror psykdoktor med mycket livserfarenhet inom området ordinerar jag den bästa medicinen ”natur och motion” vid tillfälliga svackor. Det bästa motionssättet för mig är spring, vilket man kan göra när som helst och var som helst. Att sitta och paddla fram i en kajak på lugnt vatten en härlig sommardag är som mumma för själen men att cykla, eller vandra, eller klättra, eller simma, åka skridskor, skida utför eller på längden är också bra. Listan på aktiviteter kan göras hur lång som helst. Det är bara att välja vilket som passar en bäst. Det var allt från den självutnämnde farbror psykdoktorn för denna gången.smiley

Denna Vasaloppshelg har varit en mycket bra träningshelg för mig. I fredags sprang jag först 7 km intervall innan jag och min yngste son simmade i en helt egen simhall. Var bara tvungen att föreviga det genom en selfie, då det aldrig hänt tidigare. Det brukar vara minst 20 personer, som simtränar oavsett den tid vi är där.

Som ni kanske ser genom badets fönster så är det snö utanför. En snö som lamslagit stora delar av Skåne under veckan. Så därför, sa en kvinna i min ålder, som var där och simmade innan vi blev själva: ”att de äldre nog inte vågar sig ut i snön och halkan”. Härligt tänkte jag, hon ser oss inte som äldre, vi som är kring 70. Tack kvinna vars namn jag inte vet. Men så är det ju, det finns alltid de som är äldre.smiley

I går sprang jag 21 km på blandade underlag. 12 km i terräng och grusväg och 9 km på asfalt (ca 5 km sprang jag som intervall). I dag strax efter Vasaloppstarten kl 8 sprang jag 10 km i tuff terräng och ca 3 km i backe upp och ner och blev helt slut. Helgens (fredagens - söndagens) 41 km löpning har sprungits på snö- och lite isbelagda vägar och stigar med broddar under sulorna, vilket behövs. Har rott i ca en timme. Det har varit en mycket bra kvalitativ början på mars vad gäller träning, så nu gäller det bara att fortsätta så, så ska Simris Alg Ultra den 14 april förhoppningsvis inte vara några problem att klara.

Och glöm inte, psykiska besvär kan vara ett helvete men de dödar inte! Så avslutar därför med en länk till After Darks La Dolce Vita (Det ljuva livet) från Mellot 2004, för glöm för faan inte att vi bara har ETT LIV och att det kan vara helt underbart LJUVLIGT!smiley Men som ni alla vet så går det upp och ner, så man ska verkligen passa på och njuta då det är så där himmelskt, som man skulle önska att det alltid är.